• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko su gosti Kustendorfa 2013?

Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf biće održan od 16. do 22. januara 2013. na Mokroj Gori.

 Ko su gosti Kustendorfa 2013? Izvor: MONDO

Kao i do sada, u umjetničku oazu Emira Kusturice stižu budući stvaraoci i velikani autorskog filma među kojima su vlasnik "Zlatnog lava" Džang Jimou, autor "Gomore" Mateo Garone, Aleksej Balabanov, Elia Sulejmani, Peter Gotar, Jašim Ustaoglu.

Program "Retrospektiva velikana" posvećen je Džang Jimou, koji će održati nekoliko radionica, a publika će vidjeti njegove filmove "Ni jedan manje" („Zlatni lav“) i "Podigni crvenu svjetiljku" („Srebrni lav“ i nominacija za "Oskara"). "Savremene tendencije" donosi neke od najboljih filmova prošlogodišnje produkcije i njihove autore, goste festivala, prenose Novosti.

Program "Evergrin" podsjetiće na najvažnija ostvarenja prošlih vremena, kao što je film Petera Gotara iz 1982. godine "Vrijeme je stalo", koji će, kao specijalni gost Kustendorfa nakon projekcije filma održati predavanje. U okviru ovog programa planirana je "poslastica" za ljubitelje filma: prikazivanje djela velikog Poljaka Kšištofa Kišlovskog: "Kinoamater" i "Kratki film o ubijanju". U ovom programu biće prikazano višestruko nagrađivano ostvarenje "Ronilačko odijelo i leptir" legendarnog Džulijana Šnabela.

Publika će u Drvengradu sresti kultnog ruskog reditelja Alekseja Balabanova koji se predstavlja ostvarenjem "I ja, takođe", kao i italijanskog stvaraoca Matea Garonea koji dolazi sa filmom "Rijaliti", ovjenčanim kanskim "Gran prijem". Filmom "Araf - negdje između" predstaviće se turska režiserka Ješim Ustaoglu.

Film "7 dana u Havani" pred publiku donosi palestinski režiser Elija Sulejman, jedan od sedmorice slavnih, okupljenih oko ovog projekta.

Među debitantskim dugometražnim ostvarenjima reditelja koji već osvajaju filmski svijet, u programu "Novi autori", su "Ona ne želi da spava sama" Meksikanke Natalije Berištajn, film "Nefudbal" Konstantina Smirnova iz Rusije i ostvarenje "Jednostavno" Sonje Karpunine koja je 2011. godine pobijedila na Kustendorfu, poslije čega je snimila svoj prvjenac.

U takmičarskom programu, od 400 pristiglih ostvarenja mladih stvaralaca iz cijelog svijeta, selektor Dunja Kusturica odabrala je 28 filmova iz Velike Britanije, Danske, Izraela, Koreje, Kube, Meksika, Njemačke, Perua, Poljske, Portugalije, Singapura, Srbije, SAD, Filipina, Francuske, Holandije, Crne Gore i Švajcarske.

Da li će se film "Istorija Maroka" sa Monikom Beluči, Taharom Rahimom i Lejlom Bekti u glavnim ulogama snimati, ili će i ovaj projekat u kome je režija povjerena Emiru Kusturici završiti u fioci, rano je reći jer ugovori još nisu potpisani. Ako se želje reditelja i glumaca ostvare, biće to prvi Kusturičin dugometražni film poslije 2007. godine i "Zavjeta". Šanse da Monika Beluči bude gost "Kustendorfa" su male.

Ova ostvarenja takmičiće se za nagrade Zlatno, „Srebrno“ i „Bronzano jaje“. Selekciju odlikuje raznolikost tema i žanrova i visok kvalitet. Kome će pripasti nagrade, odlučivaće međunarodni žiri: izraelska spisateljica i glumica Alona Kimhi, američki filmski producent, direktor produkcije i asistent režije Majkl Hausman i srpski teoretičar medija i režiser Oleg Jeknić.

Nagradu za najbolju kameru "Vilko Filač" ove godine će dodijeliti dobitnik "Oskara", poljski direktor fotografije i režiser Januš Kaminski, češki kamerman Martin Šec i montažer Svetolik Mića Zajc.

Tokom Kustendorfa koncerte će održati "Debu sur le zank" iz Francuske, Dejan Petrović i "Big bend" i "Trio balkanske žice" iz Srbije, "Radio zastava" iz Italije i "Če Sudaka" iz Španije. U saradnji sa Filmskim muzejem iz Lođa u galeriji "Macola" biće upriličena multimedijalna izložba "Znaci i sjećanja", posvećena poljskom režiseru Kšištofu Kišlovskom (1941-1996).

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop