• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SFF je festival otkrića

Autori mondo.ba Autori Samir Cacan

Takmičarski program Sarajevo film festivala, za igrani, kratki igrani i program filmova u fokusu predstavljen je danas u Kinu Meeting Point.

 Program Sarajevo film festivala 2016. Izvor: Samir Cacan, mondo.ba

"Želimo biti festival otkrića i predstaviti evropskoj i svjetskoj sceni nadolazeće talente i nove generacije. Pred nama su mnogi dobri filmovi i brojna uzbuđenja", kazao je na današnjoj konferenciji za medije direktor SFF-a Mirsad Purivatra i podsjetio da SFF svake godine prikaže preko 200 igranih i dokumentarnih filmova.

Za učešće u takmičarskom programu prijavljeno je 198 igranih filmova iz 20 zemalja regije.

“SFF sa takmičarskim programom i Cinelinkom ostaje vjeran regiji i to je nešto što godinama ostaje isto. Ono što je važno jeste da kažemo da našt tim čitavu godinu gleda filmove iz regije i učestvuje i pomažu autorima da dođu i promovišu filmove”, kazala je Elma Tataragić, selektorica takmičarskog programa SFF-a i dodala da su odabrani filmovi odraz su raznolikosti i vitalnosti regionalnih kinematografija, kao i različitih umjetničkih glasova i izbora.

Izvor: Samir Cacan, mondo.ba

Ona je istakla da je u odnosu na prošle godine ostvaren potpuni tematski preokret.

“Imamo savremene teme i niti jedan film se ne bavi ratom ili postratom, nego savremenim temama koje more društvo”, kazala je Tataragić.

Osam filmova će se boriti za Srce Sarajeva u takmičarskom programu za igrani film, dok će biti prikazana i tri filma izvan konkurencije.

Očekuju nas i dvije svjetske premijere: „Igla ispod praga“ u režiji Ivana Marinovića i „Sljedbenica“ u režiji Lukas Valenta Rinner.

Međunarodnu premijeru imat će film „Livada” u režiji tuskog režisera Cemila Agacikliglua.

Regionalnu premijeru imat će pet filmova, a svih pet je debitantskih filmova: “Album” turskog režisera Mehmeta Can Mertoglua, film bugarsko-francuske produkcije “Bezbožnica” Ralitza Petrova, “Psi” film Bogdana Miricae, rumunsko-njemački film “Srca s ožiljkom” u režiji Radu Jude, te film “Vlažnost” srbijanskog režisera Nikole Ljuce.

Izvor: Samir Cacan, mondo.ba

Publika će imati priliku pogledati tri filma izvan konkurencije među kojima je i film banjalučkog režisera Dane Komljena “Svi svjeverni gradovi”, a bit će prikazana dva omnibusa “Transmanija” i “U istom vrtu”.

U takmičarskom programu SFF-a za kratki film prijavljeno je 400 naslova.

"Prošle godine iz regije nije bio niti jedan kratki film, ali ove godine ih je pregršt", kazala je Tatarević i dodala da je u zvaničnu selekciju ušlo je 10 filmova.

Svjetsku premijeru imat će mađarski film “Šepaj ovako” u režiji Petra Szőcsa, a međunarodne premijere filmovi „Djevojka koja pada“, mađarskog režisera Vladimira Lukasha, te „Zovem se Costin“ djelo rumunskog režisera Radu Potcoava.

Izvor: Samir Cacan, mondo.ba

Sedam filmova će na Sarajevo Film Festivalu imati regionalne premijere, a to su rumunski film „Poslijepodne, smak svijeta“ u režiji Gabi Virginia Șarga i Cătalin Rotaru, turski naslov „Cosmorama“ u režiji Eren Aksu, grčki filmovi „Limbo“ Konstantina Kotzamanija i „Lisica“ Jacqueline Lentzou, „Superbia“ u režiji Luca Totha i produkciji više zemalja, srbijanski film Milice Tomović „Tranzicija“, kao i ostvarenje hrvatskog režisera Miroslava Sikavice „Zvir“.

U sklopu programa “U Fokusu” našlo se sedam filmova među kojima je i film “Smrt u Sarajevu” Danisa Tanovića.

Osim ovog ostvarenja oskarom nagrađenog bh. režisera na SFF-u će biti prikazan i film “Manitost” u režiji Emin Alper, film “Matura” snimljen pod režiserskom palicom Cristian Mungiu, “Noćniživot” Damjan Kozole, film “Prekid” grčkog režisera Yorgosa Zoisa, “Sieranevada” režisera Cristi Puiu, kao i film hrvatsko-srbijanske produkcije “S one strane” za koju je režiju radio Zrinko Orgesta.

Na konferenciji za medije je ozvaničen i nastavak saradnje SFF-a i dvije velike svjetske kompanije DHL i Mastercard.

Sarajevo Film Festival ove godine se održava od 12. do 20. avgusta.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop