• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jeste li za čokoladne praline sa šljivovicom?

Viljamovka, liker od maline, kajsijevača, travarica i šljivovica u kombinaciji sa crnom i mliječnom čokoladom. Šta kažete na to?

 Jeste li za čokoladne praline sa šljivovicom? Izvor: MONDO

Viljamovka je sorta kruške, koja se prvi put pojavljuje 1770. godine u Engleskoj, odakle se širi u Srednju Evropu i Ameriku. Preporučuje se da se služi blago ohlađena.

Kajsija pripada porodici ruža, a u Evropu dolazi iz Azije, i to sa Rimljanima početkom nove ere. Preporuka je da se služi na sobnoj temperaturi, kako bi se istakla njena aroma.

Tradicionalna receptura za čuvene višnjevače i malinovače glasi: uzmite 300g voća, dodajte 300g šećera i ostavite na sunčevoj svjetlosti od 10 do 15 dana. Nakon toga prelite rakiju šljivovicu jačine 45% v/v i ostavite još nedelju dana. Nakon toga liker je spreman za posluživanje. Preporučljivo je da se služi blago ohlađena u čašama za liker.

Travarica, (najčešće komovica, lozovača ili šljivovica, sve zavisi od regiona iz koga dolazi) rakija sa dodatkom ljekovitog bilja dobijena kroz postupak maceracije, se najčešće služi dobro ohlađena, kao aperitiv.

Vrhunske šljivovice se dobijaju odležavanjem u hrastovim buradima. Može biti meka ili prepečenica, a najbolja se dobija od starih sorti poput požegače, ranke ili trnovače. Preporučuje se da se služi na sobnoj temperaturi u tzv. konjak čašama. Najbolje se slaže uz čokoladu, suvo voće, kafu, bademe ili lješnik.

Možda ste ove lekcije o rakiji već znali, ali vjerovatno niste kako se kako se one izgledaju kada se njima pune praline.

Galerija čokolade i Rakia bar su udruženim snagama to provjerili i dobili nekoliko vrlo zanimljivih ukusa: praline punjene filom od viljamovke i tamne čokolade, kajsijevača i mliječna čokolada, liker od maline pomiješan sa mliječnom i crnom čokoladom, praline od crne čokolada sa travaricom, šljivovica i crna čokolada …

"Smatramo da je kombinacija crne čokolade od 47 odsto kakao dijelova najpogodnija sa rakijom od kruške, Viljamovkom, jer je ovaj procenat kakaoa u kombinaciji sa ostalim sastojcima kao što su kakao buter i šećer dovoljan razlog da se ta dva ukusa u potpunosti uklope u jednu cjelinu, a da na preovlada nijedan od njih", objasnila nam je Tatjana Vučićević iz Galerije čokolade.

Nježan i topljiv ukus mliječne čokolade sa rakijom od kajsije je idealna spoj ova dva prefinjena proizvoda. Zbog sadržaja mlijeka u čokoladi, koji daje veću topljivost i lakše razgrađuje nežan ukus mliječne čokolade i kajsije daje fantastičan spoj za čula ukusa i mirisa.

Liker od maline ima dovoljno jak i sladak ukus voća, tako da kombinovan sa dvije čokolade: mliječnom od 35 odsto i tamnom od 70 odsto kakao delova, zajedno daju balans ovom piću.

Zna se da čokolada koja ima veći procenat kakao dijelova spade u najzdravije vrste za ljudski organizam. Prisustvo feniletalamina u njoj, kao prirodan lijek protiv depresije, i travarica mogu biti odličan spoj za prave hedoniste.

Čokoladna pločica od crne čokolade sa 70 odsto kakao dijelova, kao i idealan spoj pečenog lješnika, badema, suvog grožđa i suve brusnice su fantastičan energetski spoj uz voćni i jak ukus šljive. Teobromin je zadužen za dobro raspoloženje i osjećanje sreće.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop