• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ne nasedajte na trikove: 10 načina na koje nas lažu etikete na "zdravoj" hrani

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Sigurno ste pročitali ovo na pakovanju i poverovali? Evo kako da vam se to ne ponovi!

 Ne nasedajte na trikove: 10 načina na koje nas lažu etikete na "zdravoj" hrani Izvor: Guliver/Getty images plus/iStock/Ridofranz

Ako provodite mnogo vremena u supermarketu, čitajući i upoređujući etikete dva slična proizvoda u želji da odaberete zdraviju opciju, ovi termini su vam sigurno poznati.

"Od prirodnih sastojaka", "bez šećera/masti", "sadrži pravo voće", samo su neki od već uvreženih slogana kojima nas proizvođači hrane mame da uzmemo baš njihov proizvod jer je zdraviji, ukusniji, bolji po okolinu, jednostavno magičan.

Ali, da li znate šta se sve krije iza tih natpisa? Uz naš vodič za čitanje spiska sastojaka i etiketa, nećete se prevariti u kupovini!

Bez masti i šećera

Znači da je zdravije, zar ne? Verovatno ne, jer hrana koja ima umanjen sadržaj onoga što je čini ukusnom obično ima razne dodatke koji će nadomestiti te nedostatke.

Ako proizvod ima manje masti, imaće više šećera, i obrnuto, proizvod s manje šećera moraće da ima masnoću, so ili druge aditive kako bi i dalje zadržao ukus zbog kojeg ga i kupujete.

 Ne nasedajte na trikove: 10 načina na koje nas lažu etikete na "zdravoj" hrani Izvor: Guliver/Getty Images/serezniy

"Čim se iz hrane nešto 'izvadi', mora se dodati nešto drugo. Imajte na umu i da će vašu žudnju za nekom hranom zapravo zadovoljiti verzija čija etiketa bi vas navela da pomislite da je lošija za vas. Mnogi ljudi će pojesti celu kesu pečenog, nemasnog čipsa, umesto da pojedu šaku pravog čipsa, što nije dobro za njih", objašnjava nutricionistkinja Libi Mils.

Prirodno i organski

Potvrđeno organski proizvodi prolaze kroz proceduru dobijanja tog sertifikata, kojom se utvrđuje da ne sadrže sintetička đubriva, pesticide i herbicite, i da životinje od kojih je meso nisu dobile antibiotike i hormone.

Ali natpis "potpuno prirodno", koji ćete često zateći, ne znači baš isto to.

"Proizvođač sme da napiše ovako nešto prateći mnogo manje striktna pravila. 'Potpuno prirodno' ponekad znači i minimalno obrađeno ili dorađeno, ali imajte na umu da je 'minimalno' kriterijum proizvođača", navodi Mils.

Svi šećeri su isti

Ako pazite na unos šećera, morate pogledati tačno šta piše u toj koloni na pakovanju. Mlečni, ili proizvodi od voća, prirodno će sadržati šećer.

 Ne nasedajte na trikove: 10 načina na koje nas lažu etikete na "zdravoj" hrani Izvor: Guliver/Getty images plus/iStock/Deagreez

Ali dodati šećeri predstavljaju problem. Milsova savetuje da pogledate gde se tačno šećer nalazi na spisku sastojaka. Ako je već u prvoj polovini, ima ga previše.

Sadrži pravo voće

Sadrži, ali u kom procentu? I na koji način je obrađeno?

"Nemojte videti ovakav natpis i pomisliti da jedete jabuku u kesi. Pravo voće jeste jedan od sastojaka, ali nije jedini, pa dobro proučite šta je još na spisku sastojaka,

 Ne nasedajte na trikove: 10 načina na koje nas lažu etikete na "zdravoj" hrani Izvor: Guliver/Getty images plus/iStock/Arx0nt

Porcija ili pakovanje?

Često će nam oči biti brže od stomaka, pogledaćemo koliko kalorija nešto ima zbirno, pa ćemo pojesti celo pakovanje slatkiša ili slanih grickalica, ne obraćajući pažnju na veličinu porcije. I ona je istaknuta na poleđini pakovanja, pa je uzmite u obzir da ne biste preterali.

Brašno od celog zrna

Zdravije je od prerađenog, belog brašna, ali pogledajte u kojem je procentu.

"Ako nešto sadrži 100 odsto brašna od celog zrna, zdrav je izbor, ali ako na pakovanju piše samo 'od celog zrna' a na spisku sastojaka je još gomila drugog brašna, izbegavajte taj hleb ili drugi proizvod", rekla je ona.

Bez glutena

O ovome smo već pisali, ali da ponovimo - ako nemate intoleranciju na gluten ili celijakiju, nema potrebe da jedete proizvode bez glutena.

 Ne nasedajte na trikove: 10 načina na koje nas lažu etikete na "zdravoj" hrani Izvor: Guliver/Getty images plus/iStock/sergeyryzhov

"Gluten pomaže pecivu da zadrži oblik, i kada ga nema, dodaju se aditivi kao što su kukuruzni sirup, šećer ili masnoća kako bi tekstura bila prava", otkriva Milsova.

Ukupan sadržaj masti

Pogledajte sitna slova, piše li u kojem procentu se u proizvodu nalaze zasićene i trans masti? Ako ih ima mnogo, klonite se toga!

Slika vas zavarava

Ne dozvolite da vas gomila slogana ili lepih slika na prednjoj strani pakovanja zavaraju. Okrenite ga i pročitajte spisak sastojaka. Samo zato što na nečemu piše "domaće", "jednostavno", "prirodno", ne mora da znači da je zaista tako, to može biti i zaštićeni deo imena proizvoda.

Gledate dnevne potrebe

Pored mnogih sastojaka naći ćete i procenat preporučene dnevne vrednosti. Recimo, sok ili nešto slično sadržaće "30 odsto preporučene dnevne vrednosti vitamina C", ili slično.

Znajte da su "preporučene" formirane na osnovu prosečne ishrane odraslog ljudskog bića od 2.000 kalorija dnevno. Uopšte ne moraju da se poklapaju sa vašim potrebama u ishrani, naročito kada su u pitanju masnoća ili šećer.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop