Kada nas glad obuzme zaronimo glavu u frižider i ne biramo šta ćemo jesti. Prije ćemo posegnuti za čokoladom nego za jabukom.
Mozgu je potrebno vrijeme da bi registrovao da smo siti (na pun želudac reaguje sa 15 minuta zakašnjenja), a kada jedemo brzo i usljed napada gladi, naprosto proždiremo hranu. Jedite sporije, jer tako ostavljate mozgu dovoljno vremena da reaguje kada je želudac optimalno pun.
Manjak sna usporava metabolizam, a to znači da ćemo sagorijevati manje kalorija. Poremećaj ritma ishrane dovodi i do nepravilnog varenja, što znači da treba dovoljno da spavate.
Ako u organizam unosite mnogo tečnosti ubrzavate metabolizam, a na taj način se organizam brže čisti od toksina.
Iako se godinama vjerovalo da nam se apetit povećava kada razmišljamo o hrani, najnovija istraživanja pokazuju sasvim suprotno, da maštanje o hrani smanjuje apetit, pišu "Novosti".
Navodno, istraživanje je pokazalo da ako razmišljate o tome da jedete čokoladne bombone i to činite vrlo detaljno, želja za slatkišem postepeno će nestajati. Ispitanici su zamoljeni da zamišljaju kako čokoladne bombone, jednu za drugom, stavljaju u usta, dugo ih žvaću i zatim gutaju.
Poslije nekoliko minuta zamišljanja, ponuđena im je puna činija tih bombona i uočeno je da oni koji su uspjeli da najdetaljnije zamišljaju bombone nisu imali potrebu da jedu stvarne.
"Očigledno je da se sa željom za hranom najbolje možemo nositi zamišljajući hranu. Što smo detaljniji, to smo sitiji i nemamo potrebu za stvarnom hranom", istakao je vođa istraživanja Keri Morvedž.
(MONDO)