Mnogi francuski ljubitelji ostriga bi mogli ovaj, a i neke naredne Božiće, da provedu bez tog omiljenog jela. Zašto?
Jedan virus je prepolovio broj ostriga u domaćim uzgajalištima od Bretanje do sredozemne obale, a
zbog toga su ove školjke u Francuskoj poslednjih nedelja, s približavanjem praznika, poskupile 40 odsto.
Herpesvirus ostriga tipa 1, ili OsHV-1, koji je smrtonosan za bebe ostriga, se u Francuskoj pojavio 2008, ali njegove posljedice se na trpezama osjećaju tek od ove godine, budući da su ostrigama potrebne tri godine da bi dostigle veličinu pogodnu za gurmanski zalogaj.
U novooformljenom francuskom Komitetu za spasavanje uzgajališta ostriga, ističu bojazan da bi trećina domaćih uzgajivača mogla da propadne u 2011.
Ovogodišnja francuska proizvodnja ostriga je opala na 80.000 tona sa uobičajenih 130.000 tona.
Francuska je četvrti po značaju proizvođač ostriga u svijetu, poslije Kine, Japana i Južne Koreje, sa oko 4.000 farmi ovih školjki. To je uglavnom porodični biznis, od kojeg živi oko 11.000 Francuza.
Farme ostriga u Aziji zasad nisu zahvaćene virusom OsHV-1, pa je grupa francuskih stručnjaka skoro boravila u Japanu da bi odande uzela na testiranje ostrige, u nadi da bi one ostale otporne na pomenuti virus i u francuskim vodama.
Međutim, čak i ako se bi se odmah zaustavila epidemija među ostrigama, procjenjuje se da bi njihova proizvodnja mogla da se normalizuje tek 2015. godine
(Tanjug)