Švedski naučnici sa Instituta Karolinska u Stokholmu su izračunali da osobe koje jedu ribu više od tri puta nedjeljno imaju prosečno 16 odsto manji rizik za moždani udar.
Istraživači napominju da se radi o učinku koji se može usporediti sa efektom uzimanja statina - lijekova namijenjenih snižavanju koncentracije holesterola u krvi.
U desetogodišnjoj studiji, u kojoj je učestvovalo 34.670 ispitanica starosti od 49 do 83 godine, naučnici pozitivan učinak takve ishrane objašnjavaju djelovanjem omega-3 masnih kiselina koje dovode do snižavanja krvnog pritiska i smanjenja koncentracije masti u krvi.
Naučnici takođe navode da zdrav životni stil može dovesti do smanjenja rizika za prvi moždani udar i to za 80 odsto.
Ljekari upozoravaju da su glavni faktori rizika za moždani udar godine starosti, nepravilna ishrana, pušenje, visok krvni pritisak, visok nivo holesterola u krvi...
(Tanjug)