U Rumenci nedaleko od Novog Sada napravljene su pihtije za Ginisa: dugačke su 19 metara, tako da je ovaj specijalitet postao najozbiljniji kandidat za svrstavanje u Ginisovu knjigu rekorda.
![Pihtije za Ginisa Pihtije za Ginisa](https://static.mondo.ba/Picture/8766/png/za-vesti.png)
Rumenčani, majstori u pravljenju ovog "drhtavog" specijaliteta, za pihtije su utrošili dva puta po 1.100 litara vode, kao i i više od tone svinjskog mesa, jezika, butkica, glava, nogica, kao i kožurica bez masti.
Da bi pihtije dobile i konačni šmek majstori su u njih stavili i 20 kilograma šargarepe, bijelog i crnog luka, i rena bez kojeg se ovaj specijalitet ne može zamisliti.
Pihtije za Ginisa napravljene su i u slast pojedene na tradicionalnoj Rumenačkoj pihtijadi, manifestaciji u čast ovog specijaliteta, održanoj tokom vikenda u prisustvu brojnih turista i gostiju.
U Turiji, mjestu u vojvođanskoj opštini Srbobran, majstori kobasičarskog zanata nedavno su napravili kobasicu "svjetsku rekorderku" dugačku 2.027 metara.
(Srna)