Trovanja hranom zauzimaju deveto mjesto među deset vodećih zaraznih bolesti u Srpskoj, a u 2010. prijavljeno je 230 slučajeva trovanja hranom.
![Prošle godine 230 slučajeva trovanja hranom Prošle godine 230 slučajeva trovanja hranom](https://static.mondo.ba/Picture/8766/png/za-vesti.png)
U Republici Srpskoj (RS) tokom prošle godine prijavljeno je 230 slučajeva trovanja hranom iako se sumnja da je broj dosta veći, jer dio građana, ukoliko se nije radilo o težim simptomima, nije ni tražio pomoć ljekara, pišu "Večernje novosti".
U Instititu za zaštitu zdravlja RS navode da trovanja hranom zauzimaju deveto mjesto među deset vodećih zaraznih bolesti u Srpskoj.
"Od 538 uzoraka hrane svrstanih u grupu `ostalo`, koja su dostavljena Institutu na analizu, a uglavnom se odnose na gotove obroke pripremljene u restoranima, oko 0,7 odsto je bilo zdravstveno neispravno u pogledu mikrobioloških parametara sa prisutnošću bakterija ešerihije koli, stafilokoka i enterobakterija", kaže Radovan Bratić, epidemiolog u Institutu za zaštitu zdravlja.
Prema njegovim riječima, u 2010. godini, na osnovu dostavljenih uzoraka od inspekcije, mikrobiološka neispravnost utvrđena je kod 3,5 odsto namirnica.
Glavni republički zdravstveni inspektor Desimir Miljić kaže da su prošle godine pri kontroli prodaje hrane u RS u 359 slučajeva inspektori izrekli mjeru zabrane prometa hrane, a najčešći razlozi neispravnosti bili su što je istekao rok upotrebe, neadekvatno deklarisanje hrane ili oštećenje ambalaže.
"Inspektori su u prošloj godini naložili i povlačenje različitih vrsta muslija iz prometa, jer je navedeno da proizvod može da sadrži strane primjese kao što su ostaci koštice od voća. To nije dozvoljeno jer proizvođač mora na tržište da plasira isključivo bezbjedan proizvod", kaže Miljić.
Prema njegovim riječima, inspektori su uočili da se pored roka upotrebe koji je naveo proizvođač dodatno stavlja etiketa na kojoj je naveden drugi rok upotrebe, što nije dozvoljeno.
(Srna/MONDO)