Laganija varijanta od poslastičarske, domaće profiterole sa kremom i čokoladom.
![Kako se prave profiterole? (RECEPT) Kako se prave profiterole? (RECEPT)](https://static.mondo.ba/Picture/8766/png/za-vesti.png)
Sastojci:
125 ml vode
Kašičica šećera u prahu
Malo soli
30 grama putera
70 grama brašna
Dva jaja
100 grama tamne čokolade
Šest kašika tople vode pomiješane sa neskafom
Kašika meda
Za krem:
300 mililitara mlijeka
Kašika ekstrakta vanile
20 grama šećera
20 grama brašna
Dva žumanjca
Priprema:
Zagrijte mlijeko sa ekstraktom vanile u posudi dok ne proključa. Sklonite sa vatre. U činiji umutite žumanjca i 20 grama šećera, i umješajte 20 grama brašna. Polako dolivajte ovoj smjesi toplo mlijeko. Vratite na ringlu, pustite da proključa i miješajte dok ne dobijete krem željene gustine. Stavite da se ohladi.
Zagrijte rernu na 200 stepeni, i u pleh stavite foliju za pečenje. U posudi zagrijte vodu, šećer, so i puter, zatim umješajte brašno i mutite dok ne počne da se odvaja od posude. Umješajte jaja. Formirajte kuglice veličine višnje i stavite ih na pleh. Pecite u zagrijanoj rerni oko 25 minuta. Napunite ih kremom poslastičarskim špricem ili sličnom kuhinjskom alatkom.
Čokoladu otopite na pari, umješajte kafu i med. Prelijte profiterole i poslužite odmah.
(MONDO)