"Stanovnici BiH jedu zdravu hranu, onakvu kakvu jedu i u drugim zemljama evropske zajednice".
Ovo je izjavio direktor Agencije za sigurnost hrane BiH Sejad Mačkić.
"Najbolja je ocjena Svjetske zdravstvene organizacije koja je objavljena u martu ove godine da je BiH na osnovu podataka koje je dala ovoj organizaciji vodeća u regionu po pitanju sistema sigurnosti hrane", rekao je novinarima u Banjaluci Mačkić nakon radionice o temi "Organizacija službenih kontrola i mikrobiološki kriterijumi o hrani".
On je istakao da u njihovoj agenciji imaju podatke za 2010. godinu gdje je analizirano 190 000 uzoraka hrane i od toga je 3,6 odsto higijenski neispravno.
"Kada se ti podaci porede sa podacima drugih zemalja, onda možemo reći da u BiH jedemo kvalitetnu hranu", istakao je Mačkić.
On je rekao da su pravilnici o mikrobiološkim kriterijumima hrane i službene kontrole hrane u završnoj fazi i ovih dana će biti upućeni Savjetu ministara BiH koji će ih razmatrati.
"Pred nama je izazov kako najbolje zaštititi zdravlje potrošača, ali i kako naše proizvođače staviti u ravnopravan položaj kako bi mogli da izvoze i uvoze hranu", naveo je Mačkić.
On je istakao da su predstavnici Agencije organizovali i hitan sastanak nakon aktuelne situacije u Japanu gdje smo pozvali sve predstavnike nadležnih institucija za sigurnost hrane i Agencija za nuklearnu zaštitu i razgovarali na ovu temu.
"Napravili smo zaključke da nema opasnosti što se tiče hrane uvežene iz Japana i mi to svakodnevno pratimo", istakao je Mačkić.
U ime Ministarstva poljoprivrede i šumarstva Finske Lisa Pirjo Pentila rekla je da su ovi seminari izuzetno važni u smislu uspostavljanja kontrole sigurnosti hrane.
"Vjerujem da je hrana u BiH dobrog kvaliteta, međutim, kada u budućnosti postanete članice EU zasigurno ćete morati imati mnogo više dokaza o tom dobrom kvalitetu.
"Moraće se uspostaviti odgovarajući sistemi prikupljanja podataka, te vršiti određene naučno-stručne analize u pogledu toga kolika je određena izloženost kontaminaciji hrane", istakla je Pentila.
Ona je dodala da će se morati uspostaviti i kvalitetni sistemi sigurnosti hrane, jer danas potrošači žele znati sve podatke o hrani.
Agencija za sigurnost hrane BiH i Kancelarija za tehničku podršku i razmjenu informacija Evropske komisije (TAIEH) u Banjaluci danas i sutra održavaju radiocince o temi "Organizacija službenih kontrola i mikrobiološki kriterijumi o hrani".
Predavači na seminaru su predstavnici Agencije za sigurnost hrane BiH, te eksperti Evropske komisije iz Njemačke, Velike Britanije, Belgije, Irske i Finske.
Na današnjem seminaru su učestvovali predstavnici nadležnih institucija BiH, Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta BiH, te predstavnici subjekata u poslovanju s hranom sa područja BiH.
(Srna/MONDO)