• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nutricionista otkriva strogo čuvanu tajnu: Kako da jedete pastu a da se ne ugojite

Autor Teodora Boškovski

Nutricionista preporučuje šest različitih načina priprema testenine, a koje ne goje.

 Nutricionista otkriva strogo čuvanu tajnu: Kako da jedete pastu a da se ne ugojite Izvor: Shutterstock

Iako je pasta jelo koje sadrži visok nivo ugljenih hadrita i kalorija, ukoliko se priprema na adekvatan način ona može da bude i zdrav obrok koji će vam pomoći da smanjite višak kilograma.

Ukoliko je budete pripremali sa odgovarajućim tjeteninama i sastojcima, pasta će biti odličan saveznik u smanjenju telesne težine. Sa namirnicama koje sadrže dosta hranljivih materija i određenim vrstama tjesteninakoje su bogate proteinima, napravićete brzo, jednostavno i ukusno jelo koje će vas u dovoljnoj mjeri zasititi, a neće ugojiti.

"Kada se kombinuje sa izbalansiranim sastojcima kao što su povrćeogato vlaknima i mastima koje su zdrave za srce, tjestenina je veoma korisna za zdravlje i liniju'', kaže nutricionista Džindžer Haltin.

Ona je ponudila listu od šest kombinacija sa tjesteninama uz pomoć kojih ćete napraviti savršeno ukusan i dijetalan obrok.

Pasta od karfiola, sa pestom i svježim paradajzom

Pasta od karfiola je i te kako ukusna, naglašava Haltin. Biće još ukusnija ako joj dodate i sjveže povrće, poput paradajza, a zatim začinite pestom. Ovaj sos je veoma zdrav za srce.

''Ukoliko svemu tome dodate i orahe i maslinove ulje, napravićete idealan spoj proteina'', objasnila je Haltin.

Pasta od crnog pasulja sa grilovanom piletinom i maslinovim uljem

Pasta napravljena od crnog pasulja bogata je kako proteinima, tako i vlaknima. Ukoliko se svemu tome doda grilovana piletina, napravićete protenski spoj koji je idealan za ručak ili večeru, a da pritom ne utiče na stvaranje dodatnih naslaga masti u organizmu. Ovom obroku možete da dodate i brokoli na kraju prireme!

Pasta od leblebija sa lososom i patlidžanom

Ova pasta od leblebija krcata proteinima je sasvršen izbor ukoliko ste skoro krenuli sa dijetom. Na kraju je pomiješajte sa grilovanim patlidžanom i lososom koji je prirodan izvor omega-3 masnih kiselina. Za dodatni ukus dodajte masline, preporučuje nutricionista.

Pasta od zelene soje, sa crnim maslinama i spanaćem

Zelena soja ili edamame je puna proteina, ali takođe sadrži i posebne antioksidanse koji imaju svoje zdravstvene prednosti. Edemame testenini dodajte crne masline i malo proprženog spanaća i maslinovog ulja. Začinite sa malo soli i bibera, a zatim sve dobro promešajte.

Tjestenina od cijelog zrna sa šparglom i kozjim sirom

Ova tjestenina od cijelog zrna će vašem organizmu dati veliki izvor vitamina, a najviše vitamina B, dok će dodatni sadržaj vlakana omogućiti da budete siti i tako vam pomoći da smršate. Na kraju dodajte šparglu koju ste prethodno pripremili na laganoj pari, zatim je narežite na kockice i ukrasite komadićima kozjeg sira, preporučuje nutricionista i dodaje da je ovo savršen obrok za vegane.

Zudle sa tofuom i sjeckanim orasima

Zudle ili biljni rezanci ne posjeduju ugljene hidrate, a prepuni su vitamina jer su napravljeni isključivo od povrća. Dodatno ih pomiješajte sa tofuom i ukrasite sjeckanim orasima na vrhu. Umjesto oraha možete staviti i kikiriki, indijske orahe ili pistaće, predlaže nutricionista.

Dobićete idealan spoj proteina, vitamina i nezasićenih masnih kiselina.

(MONDO)

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop