Majčina ishrana tokom trudnoće može da utiče na DNK djeteta i poveća rizik od gojaznosti, saopštili su istraživači.
![Ishrana majke u trudnoći utiče na zdravlje bebe Ishrana majke u trudnoći utiče na zdravlje bebe](https://static.mondo.ba/Picture/8766/png/za-vesti.png)
Studija, koja će biti objavljena u žurnalu "Dijabetis", pokazala je da konzumiranje karbohidrata u većim količinama može da promijeni dijelove DNK, a djeca sa ovom promjenom kasnije postaju gojaznija, utvrdili su istraživači.
Britanska fondacija "Srce" saopštila je da rezultati ukazuju na potrebu za boljom ishranom i većom promocijom kvalitetnijeg načina života žena, prenosi Bi-Bi-Si.
Naučnici pretpostavljaju da beba tokom razvoja pokušava da predvidi okruženje u kojem će se roditi, te da kao svoj "izvor podataka" koristi majku i, u skladu s time, podešava svoju DNK.
Naučnici su utvrdili da majke koje u ishrani imaju mnogo karbohidrata, poput šećera, kasnije rode djecu sa ovakvim "markerima". Utvrđeno je postojanje snažne veze između tih markera i gojaznosti kod djece u uzrastu od šest do devet godina.
Profesor Kit Godfri sa Univerziteta u Sautemptonu, koji je predvodio međunarodnu studiju, rekao je da ovo otkriće može da objasni četvrtinu slučajeva u kojima se gojaznost djece značajno razlikuje šest do devet godina poslije rođenja.
U izvještaju se zaključuje da se ovaj efekat ima znatno veći uticaj od težine prilikom rođenja i ne zavisi od toga da li je majka bila mržava ili gojazna.
(Srna)