Majčina ishrana tokom trudnoće može da utiče na DNK djeteta i poveća rizik od gojkaznosti, saopštili su istraživači.
![Ishrana u trudnoći utiče na gojaznost djeteta Ishrana u trudnoći utiče na gojaznost djeteta](https://static.mondo.ba/Picture/8766/png/za-vesti.png)
Studija je pokazala je da konzumiranje karbohidrata u većim količinama može da promijeni dijelove DNK, a djeca sa ovom promjenom kasnije postaju gojaznija.
Britanska fondacija "Srce" saopštila je da rezultati ukazuju na potrebu za boljom ishranom i većom promocijom kvalitetnijeg načina života žena.
Naučnici pretpostavljaju da beba tokom razvoja pokušava da predvidi okruženje u kojem će se roditi, te da kao svoj "izvor podataka" koristi majku i, u skladu s time, podešava svoju DNK.
Naučnici su utvrdili da majke koje u ishrani imaju mnogo karbohidrata, poput šećera, rađaju djecu sa ovakvim "markerima". Utvrđeno je postojanje snažne veze između tih markera i gojaznosti kod djece u uzrastu od šest do devet godina.
Profesor Kit Godfri sa Univerziteta u Sautemptonu, koji je predvodio međunarodnu studiju, rekao je da ovo otkriće može da objasni četvrtinu slučajeva u kojima se gojaznost djece značajno razlikuje šest do devet godina poslije rođenja.
U izvještaju se zaključuje da ovaj efekat ima znatno veći uticaj od težine prilikom rođenja i ne zavisi od toga da li je majka bila mršava ili gojazna.
(Srna)