• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta glumci kuvaju za Veliki petak

Katarina Žutić priprema čorbicu od zelja, Srđan Todorović vrganje na italijanski način, a Feđa Stojanović salatu od lignji.

 Šta glumci kuvaju za Veliki petak Izvor: MONDO

Iz knjige "Kuvari glumci" Milana D. Špičeka i Mine Mart, u izdanju "Lagune", izdvojili smo nekoliko recepata za posna jela koja možete pripremiti za Veliki petak.

Čorbica od zelja Katarine Žutić

Praziluk isjeckati i propržiti na malo ulja. Dodati suvi začin, sitno isjeckan krompir i malo vode, poklopiti i ostaviti na tihoj vatri neko vrijeme.

Kada je krompir skuvan, izgnječite ga, dodajte vodu i zelje, prethodno oprano i grubo isječeno, i bacite u ključalu vodu.

Kuvate dok se ne sjedini.

Vrganji na italijanski način Srđana Todorovića

Za četiri osobe dovoljna je količina od jednog kilograma vrganja. Vrganje oljuštiš, dobro opereš, ocijediš i narežeš na savim tanke listove.

Tri češnja bijelog luka pržiš u tavi s polovinom ulja (dva decilitra ukupno) dok luk ne požuti. Kada požuti izvadiš ga iz tave i sa indignacijom baciš.

Na tom ulju, na jakoj vatri, pržiš zatim vrganje jedno dva minuta i neprekidno miješaš, a zatim ih baciš u sito ili đevđir da se ocijede.

Ostatak ulja sipaš u tavu, propržiš u tri češnja bijelog luka i opet, kada požute, izvadiš ih i sa prezrenjem odbaciš.

Sad u ulje staviš propržene pečurke, pa ih pospeš peršunom, posoliš, pobiberiš i pečeš još dva minuta na jakoj vatri.

Na sto vrganje iznosiš posute sjeckanim peršunom.

Vrganj je jedna od najelitnijih pečurki, vrlo je izdašna i sita, ali ne zadugo. Zato razmisli šta poslije.

Mi predlažemo lignje.

Salata od lignji Feđe Stojanovića

Za pripremu ove salate treba da budete odmorni jer ćete u protivnom odmah poslije degustacije - zaspati.

Krenite ovim redom: skuvajte jedan kilogram krompira, i to isječenog na kocke. U lonac stavite i suv začin. Onako, dva puta za po tri prsta.

U tavi, na drugoj ringli, izdinstajte lignje. Pola kilograma. Samo na maslinovom ulju. Neko koristi i draj kuker, ali to mnogo poskupljuje cijelu stvar. Zato koristite šerpu. I poklopac.

Lignje se dinstaju pet minuta. Ni minut više, jer onda gube i formu i ukus, da ne kažem "i miris i ukus". Ako stvar odužite, zdudaće se, skupiće se, a onda me ne zovite. Ni ja vam neću biti od pomoći. Dakle, pet minuta.

Kada završite dinstanje lignji, dodajte kuvan krompir, pa ubacite isjeckan bijeli luk (pet čenova, ne čInova), pola veze isjeckanog pešuna, limun, iscjeđen muški, rukom, i dodajte još zeru maslinovog ulja.

Posolite prema ukusu i promiješajte.

Ova salata može da se jede topla ali i 'ladna, kako vam drago.

Ako jedete salatu od lignji onda ne idite u pozorište. Čak ni kod komšije.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop