• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta glumci kuvaju za Uskrs

Radmila Živković priprema jezik na demokratski način, Tihomir Stanić mijesi pogaču, a Danica Maksimović je zadužena za desert.

 Šta glumci kuvaju za Uskrs Izvor: MONDO

Iz knjige "Kuvari glumci" Milana D. Špičeka i Mine Mart, u izdanju "Lagune", izdvojili smo nekoliko recepata za jela koje možete pripremiti za uskršnji ručak.

Jezik na demokratski način Radmile Živković

Juneći jezik očisti i obari. Zatim ga pritisni kakvim teretom da ostane prav, jer (kao i svi jezici) hoće da se iskrivi. Najbolje je, pritisni ga sa jedno deset hiljada evra u metalu.

Zatim uzmi slatke bademe (sirove), obari ih i isjeci "na dugačko", dakle uzduž. Nadjeni jezik bademom, tako da izgleda kao jež (zato je ovo jezik na demokratski način).

Sada napravi zapršku sa lukom i nalij goveđom čorbom, stavi krupno grožđe, malo kore od limuna i karanfiliće. Metni unutra i malo isprženog šećera, osoli i okiseli, pa kada bude dovoljno kiselo spusti nekoliko kašika pavlake (milerama) i pusti da se malo prokuva.

Zatim spusti jezik unutra, onako, sve sa bademima, da se jezik malo prokuva, pa ga onda izvadi i isjeci, metni na podužu činiju, prelij ga onim sokom, onom zaprškom i ukrasi ga lisnatim tijestom od slatkog putera i stavi na trpezu.

Dan kasnije idi na takmičenje u besjedništvu. Prvo mjesto zagarantovano.

Pogača Tihomira Stanića

Ali ovo je pogača od kukuruza ili, kako se u mom kraju kaže, kuruza. Brašno mora da bude, dakle, od kuruza i to brašno tetka Jagode iz Laktaša. Drugo ne vrijedi ni pola lule kuruza.

Kada nabavite brašno od tetka Jagode, onda pogaču pravite ovako: brašno, vodu, so, malo ulja, sve izmješajte i zamijesite. Zatim stavite u tepsiju i viljuškom prekrstite. Peče se u rerni dok se ne zazlati.

Vadi se iz pećke i onako vrela komada i jede sa kajmakom ili sirom. Ako kojim slučajem preostane za sutra, jede se i hladna sa pasuljem, kupusom ili pečenjem.

Sve mjere su odokativne.

Uz ovu pogaču od kukuruza ne pije se ništa osim vode. Pa, recept je dao neporočni Tihomir Stanić.

Slatkiš Dana Danice Maksimović

Umutiš cijela četiri jajeta, sa četiri šoljice šećera (šolja, ni mala ni velika, srednje veličine), dodaš jednu šoljicu zejtina, prašak za pecivo, četiri šoljice brašna (sipaš jedno po jedno i mutiš da bi se lijepo razvilo) i struganu koru od cijelog limuna (cijela kuća božanstveno miriše).

Pola ove mase sipaš u podmazan i probrašnjavljen pleh, a zatim poređaš višnje i rendane jabuke ("šifra" jabuke jer su kiselkasto slatke).

U kolač možeš da staviš prema izboru, osim višnje, trešnje, kajsije, šljive, bilo koje sezonsko voće, ali je najljepše sa višnjama i rendanim jabukama odozgo.

Drugom polovinom mase pokriješ višnje i jabuke i pečeš u umjereno zagrijanoj rerni. Slatkiš siječeš kako ti je volja, na kockice, rombove, štangle, pravougaonike. Fantastično za... ako banu gosti.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop