• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zeleni čaj držite u frižideru, začine u teglama

Autor mondo.rs

Mnoge namirnice, poput čajeva ili suve testenine, navodno imaju jako dug rok trajanja. Iako se ove namirnice neće pokvariti, iz njih nakon nekog vremena nestaju svi hranljivi sastojci.

Zeleni čaj

Zeleni čaj sadrži antioksidanse, čiji se nivo nakon šest meseci stajanja na polici povećava za 32 odsto. Ovi antioksidansi, poznati kao katehini, umanjuju rizik od nekoliko oblika raka, ali su osetljivi na kiseonik i svetlo. Nažalost, čaj nije kao vino, odnosno ne postaje bolji sa godinama. Da zbog stajanja na polici čaj ne bi izgubio korisne sastojke, čuvajte ga na mestima na kojima nema puno svetla i u kutijama sa poklopcem, kako ne bi došao u kontakt sa kiseonikom.

Takođe, zeleni čaj je osetljiviji na toplotu nego ostali čajevi, pa je najbolje da ga držite u frižideru, kako bi dugo ostao svež, kažu stručnjaci.

Proizvodi od paradajza

Bez obzira na to u kakvoj su ambalaži, nakon nekog vremena u frižideru, čak i ako su neotvoreni, ovi proizvodi gube do 50 odsto likopena koji sadrže. Inače, brojne studije su pokazale da je likopen koristan u borbi protiv raka, srčanih bolesti, kao i da ojačava kosti.

Krompir

Vitamin C se u krompiru smanjuje za 40 odsto, u proseku, nakon osam meseci stajanja na suvom i hladnom mestu. Naravno, verovatno krompir ne čuvate toliko dugo, ali u svakom slučaju, stručnjaci savetuju da kada kupujete ovo povrće, birate manje krompire jer oni sadrže više vitamina C, kao i da ih pojedete u roku od nekoliko nedelja od dana kada ste ih kupili.

Nutricionista preporučuje i da nikako ne držite krompir u plastičnim kesama, već isključivo u papirnim, kako ga svetlost i kiseonik ne bi brzo oštetili.

Maslinovo ulje

Ovo ulje sadrži dosta antioksidanata, čiji nivo nakon šest meseci opada za 40 odsto, pokazala je studija sprovedena 2009. godine u Italiji. Bez obzira na to, u mnogim domaćinstvima ovo ulje stoji i mnogo duže. Kako bi ostalo sveže, ne stavljajte ga blizu šporeta ili drugog izvora toplote i nikako ga ne ostavljajte otvoreno jer je maslinovo ulje osetljivo na svetlost i kiseonik.

Žitarice i testenina

Nivo riboflavina, vitamina koji pomaže razbijanje drugih hranljivih nutrijenata, u makaronama, na primer, opada za 50 odsto nakon što su samo jedan dan izložene svetlosti. Kako biste produžili rok trajanja ovih namirnica, najbolje je da ih čuvate u zatvorenim keramičkim posudama. Braon pirinač je jedina namirnica ove vrste koju je bolje da držite u frižideru, jer se zbog male količine ulja koju sadrži, brže kvari na sobnoj temperaturi.

Začini

Većina suvih biljaka i začina sadrži kapsacin, sastojak koji je koristan u borbi protiv nekih vrsta kancera, ali u pospešivanju rada metabolizma. Nakon nekoliko meseci, ovi sastojci postepeno isparavaju iz začina, pa je najbolje da ih čuvate u staklenim posudama ili teglama, kako ih svetlost i toplota ne bi oštetili.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop