Čičoka je u narodu poznata i kao divlji krompir, jerusalemska artičoka, nahod, morski krompir, morska repa, suncogled. Najzdravija je sirova, a mi vam nudimo recepte za salatu u supu.
Ova biljka je izuzetno korisna u lečenju dijabetesa i gojaznosti, ima pozitivne učinke u prevenciji i lečenju reumatskih bolesti, poput kostobolje, artritisa i reumatoidnog artritisa. Na glasu je i kao afrodizijak, a poznato je i njeno snažno antibakterijsko, antioksidativno i diuretsko delovanje. Jača imunitet, štiti srce i pomaže u prevenciji zloćudnih crevnih bolesti.
Čičoka za razliku od krompira, ne sadrži skrob pa se predviđa da će zbog rastuće gojaznosti ljudi širom sveta, ali i dijabetičara, ova biljka u budućnosti postati zamena za krompir.
Čičoka ima vrlo nisku kalorijsku vrednost (79 kalorija u 100 grama), ali obilje neophodnih nutrijenata. Odličan je izvor kalijuma, fosfora, kalcijuma, magnezijuma, gvožđa. Obiluje i vitaminima C, D, A, vitaminima B grupe.
Sadrži esencijalne aminokiseline, a njen najvredniji sastojak je inulin. To je polisaharid koji želudačni enzimi ne mogu u potpunosti da svare, zbog čega on nakon konzumacije odlazi u creva gde podstiče rast dobrih bakterija zaduženih za eliminaciju štetnih mikroorganizama i za pravilan rad creva.
Inulin smanjuje koncentraciju kancerogenih enzima pa je njegova uloga posebno značajna u prevenciji i lečenju zloćudnih bolesti crva.
Čičoka je povrće koje se može jesti sasvim sirovo, u obliku salate na primer, ali može i da se kuva, peče ili prži. Vrlo je ukusna u pitama, a u tom slučaju se pravi isto kao i pita od krompira.
SUPA OD ČIČOKA
Potrebno:
- 400 grama čičoke
- Litar vode
- Začini po želji (so, biber, peršun, majčina dušica, kim, komorač)
Priprema:
Čičoke oprati, oguliti i narezati po želji na kockice, štapiće, listiće i kuvati dok omekša. Začiniti i još kratko prokuvati. Ljubitelji gustih supa mogu kuvanu čičoku izmiksati štapnim mikserom, savetuje Alternativa za vas.
SALATA OD ČIČOKE
Potrebno:
- 300 g čičoke
- Kašika maslinovog ulja
- Začini po želji
Priprema:
Čičoku u salati možete konzumirati sirovu ili kuvanu. U svakom lsučaju je ogulite, narežite na kockice i začinite maslinovim uljem, solju, biberom...