• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Supa i salata od čičoke

Autor mondo.rs

Čičoka je u narodu poznata i kao divlji krompir, jerusalemska artičoka, nahod, morski krompir, morska repa, suncogled. Najzdravija je sirova, a mi vam nudimo recepte za salatu u supu.

Čičoka (Helianthus tuberosus) potiče iz Severne Amerike, a danas se uzgaja širom sveta. Prepoznatljiva je po velikim žutim cvetovima i visokoj stabljici, koja može da naraste čak do tri metra. Koren biljke je nepravilnog oblika i veličine, liči na krompir ili đumbir, i upravo u njemu se krije pravo bogatstvo energije i zdravlja.

Ova biljka je izuzetno korisna u lečenju dijabetesa i gojaznosti, ima pozitivne učinke u prevenciji i lečenju reumatskih bolesti, poput kostobolje, artritisa i reumatoidnog artritisa. Na glasu je i kao afrodizijak, a poznato je i njeno snažno antibakterijsko, antioksidativno i diuretsko delovanje. Jača imunitet, štiti srce i pomaže u prevenciji zloćudnih crevnih bolesti.

Čičoka za razliku od krompira, ne sadrži skrob pa se predviđa da će zbog rastuće gojaznosti ljudi širom sveta, ali i dijabetičara, ova biljka u budućnosti postati zamena za krompir.

Čičoka ima vrlo nisku kalorijsku vrednost (79 kalorija u 100 grama), ali obilje neophodnih nutrijenata. Odličan je izvor kalijuma, fosfora, kalcijuma, magnezijuma, gvožđa. Obiluje i vitaminima C, D, A, vitaminima B grupe.

Sadrži esencijalne aminokiseline, a njen najvredniji sastojak je inulin. To je polisaharid koji želudačni enzimi ne mogu u potpunosti da svare, zbog čega on nakon konzumacije odlazi u creva gde podstiče rast dobrih bakterija zaduženih za eliminaciju štetnih mikroorganizama i za pravilan rad creva.

Inulin smanjuje koncentraciju kancerogenih enzima pa je njegova uloga posebno značajna u prevenciji i lečenju zloćudnih bolesti crva.

Čičoka je povrće koje se može jesti sasvim sirovo, u obliku salate na primer, ali može i da se kuva, peče ili prži. Vrlo je ukusna u pitama, a u tom slučaju se pravi isto kao i pita od krompira.

SUPA OD ČIČOKA

Potrebno:

- 400 grama čičoke

- Litar vode

- Začini po želji (so, biber, peršun, majčina dušica, kim, komorač)

Priprema:

Čičoke oprati, oguliti i narezati po želji na kockice, štapiće, listiće i kuvati dok omekša. Začiniti i još kratko prokuvati. Ljubitelji gustih supa mogu kuvanu čičoku izmiksati štapnim mikserom, savetuje Alternativa za vas.

SALATA OD ČIČOKE

Potrebno:

- 300 g čičoke

- Kašika maslinovog ulja

- Začini po želji

Priprema:

Čičoku u salati možete konzumirati sirovu ili kuvanu. U svakom lsučaju je ogulite, narežite na kockice i začinite maslinovim uljem, solju, biberom...

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop