Misliš da znaš šta sve što nalaže bonton kada je reč o odlasku u restoran ili kada te neko pozove u svoju kuću na večeru? Pročitaj ovaj tekst i proveri svoje znanje.
Međutim, ekspert za lepo ponašanje, Džodi Smit kaže da postoje četiri najčešće greške koje skoro svi pravimo, a toga nismo svesni. Nismo obavestili domaćina da potoji hrana koju ne jedemo. Bez obzira na to da li si vegetarijanac, alergičan na gluten, laktozu ili si jedostavno na dijeti, Smit kaže da je sasvim ok da o tome obavestiš domaćine. "Pristojno je reći domaćinima šta možeš da jedeš, a šta ne, ali to uradi odmah kada te pozovu, ne kada već dođeš u njihovu kuću i sedneš za trpezu. Domaćin je proveo čitav dan u kupovini, čišćenju, kuvanja... a onda ti dođeš i kažeš kako nešto od toga ne jedeš. To nije fer." Ne želimo da pričamo sa nepoznatim osobama koje sede pred nas. "Umesto da razmišljaš kako da se sprijateljiš, razmišljaj o tome kako da se zabaviš. Postavljaj pitanja u vezi sa poslom kojim se osoba pored tebe bavi, pitaj gde voli da izlazi, da li ima neki hobi. Životinje i deca si dobre teme ako se radi o porodičnim ljudima, putovanja i tehnika su bliži mlađim osobama. A onda, kad se ukaže prilika, uključi i druge ljude za stolom u taj razgovor." O ovome postoj različita mišljenja, ali Džodi Smit smatra da svaka odrasla osoba može da sačeka malo pre nego što se posluži hranom. Ostajemo duže nego što je domaćin planirao. Ne znači da treba da odeš prvi, ali se često dešava da u naletu dobrog raspoloženja, opušteni zbog odlične hane ili alkohola, "zasednemo". Kako možemo biti sigurni kada je došlo vreme da se ide? "Dobar domaćin će dati znak. Ako kaže: 'Baš lepo što ste došli', ili 'Pas ne može da dočeka ostatke hrane, ali i šetnju', 'Sutra ne smem da zakasnim na posao', znaš da je vreme da ustaneš od stola i zahvališ, još jednom, na pozivu.
Često se dešava da ne poznaješ baš sve osobe koje su pozvane na večeru, ali to ne znači da treba da jedeš u tišini. Ukoliko nemaš urođen talenat za komunikaciju, pokušaj da razmišljaš kao novinar.
Počnemo da jedete pre nego što domaćin sedne za sto.
"Pristojno je da sačekamo dok domaćini ne sednu za sto. Takođe, trebalo bi da sačekamo i da se okupe svi pozvani. Početak pre toga je dozvoljen samo ako domaćini kažu da uzmeš hranu bez obzira na to što oni nisu za stolom, jer imaju još posla ukuhinji. Na tebi je da li ćeš ih poslušati ili ne".