Turska, espreso, kapućino, bijela kafa ili pak jača, slabija, slađa, gorča... Kakva god bila, kafu vole sve generacije i mnogima dan ne može započeti bez ovog svjetski poznatog napitka. Danas obilježavamo Međunarodni dan kafe!
Kafu pijemo dok radimo ili se opuštamo. Kod kuće, na poslu, u hodu, u kafiću. Volimo je na razne načine. Jača, slabija, slađa, gorča, kako god, kafu vole i stariji i mlađi! Većina građana BiH za ispijanje ovog napitka svaki dan odvoji barem pola sata.
Biljka kafe potieče iz Etiopije, a naziv "caffa" napitak je dobio po pokrajini u kojoj su najviše pravili "čaj" od prženog zrnja. Postoje dvije glavne vrste kafe:
arabika - tradicionalna kafa
robusta - koja ima veću količinu kofeina u sjemenkama i može se uzgajati u klimatskim područjima gdje arabika ne uspijeva dobro i koristi se kao jeftinija zamjena za arabiku.
Kafa se obično ne pravi od 100% robuste, jer robusta ima gorak-kiseli okus, već se miješa s određenom količinom arabike. Danas je najveći proizvođač kafe na svijetu Brazil.
Najveći "zavisnici" o kafi su novinari. Istraživanje u Velikoj Britaniji je pokazalo da najviše kafe, više od četiri šolje dnevno piju novinari, a potom policajci i učitelji.
McDonald's Banjaluka u svojoj ponudi ima 12 vrsta kafe, a povodom Međunarodnog dana kafe obradovali su redakcije banjalučkih medija šoljicom ovog toplog napitka.
Međunarodni dan kafe obilježava se 29. septembra s ciljem promocije ovog omiljenog napitka, ali i s ciljem podizanja svijesti o nužnosti osiguranja održivosti cjelokupnog procesa proizvodnje – od uzgoja na plantažama do šoljice svježe skuvane kafe- kao i o pravednoj trgovini (fair trade).