Drugi festival dobre hrane Foodini otvoren je u utorak 10. marta u poslovnom centru UNTIC u Sarajevu.
Riječ je o festivalu u okviru koga se hrana priprema na licu mjesta, pa su posjetioci imali priliku da dožive posebno iskustvo posmatrajući majstore kulinarske profesije na djelu.
Cilj festivala je da ponudi dodatnu platformu za promociju lokalne kuhinje, kao dio gastronomske ponude i turizma Bosne i Hercegovine, a ovogodišnji slogan je „Sladokustvo je strast koja se temelji na osjetljivosti za stvari koje gode ukusu“.
Po završetku konferencije za medije novinari su imali priliku uživati u majstorijama šefa Solihina iz Indonezije, koji je spremio tradicionalna indonežanska jela nasi goreng i murtabak.
Na festivalskom meniju našli su se i Zenički čimbur i palačinke, supa od crvene leće i mrkve, te kruška u čokoladi, kao i razne vrste “smutija”. Foodini je sjajno mjesto i za one koji uživaju u domaćem pivu, vinu, sirevima, delicijama francuske kuhinje, vegetarijanskim jelima...
Planirano je da festival posjeti i druge gradove BiH, među kojima su u prvom redu Banja Luka i Mostar.
Ulaz na festival u Sarajevu je besplatan, a otvoren je do 18 sati.