Sredina aprila je idealno vrijeme za branje maslačka. Zaputite se negdje izvan grada, nađite livadu bogatu maslačkom i uživajte u prirodi i branju!
Za maslačak se kaže da je prava proljećna salata iz prirode, koja krijepi organizam poslije dugotrajne zime.
Višegodišnja je zeljasta biljka. U narodnoj medicini koriste se korijen, listovi, cvjetovi i cijela biljka s korijenom.
Ljekovitost maslačka je višestruka. Stimuliše apetit i reguliše metabolizam masti u organizmu. U narodnoj medicini se primjenjuje kod takozvanog proljećnog čišćenja krvi.
Poželjno je da se koristi salata od listova maslačka, ali samo prije cvjetanja biljke. Kao i sve druge gorke ljekovite biljke, maslačak, a posebno njegov korijen, povoljno utiče na poboljšanje apetita i varenje.
Blagotvorno djeluje u slučajevima stomačne opstipacije i pojave dispesije, odnosno poremećenog varenja, kod upala žučne kese i kamena u žučnoj kesi, žutici, smanjenog izlučivanja močraće i drugog.
Cijelu biljku najlakše je ubrati tako da pod njezin korijen zavučete nož i izvučete biljku s
korijenom jer su svi dijelovi ove samonikle biljke vrlo ljekoviti.
Evo nekoliko recepata za pripremanje ljekovitih napitaka od maslačka, koje ćete zbog njegove gorčine, zasladiti medom.
Sok od maslačka
Najljekovitiji i najdjelotvorniji je svježe iscijeđen sok, koji se preporučuje protiv stomačnih tegoba i za liječenje hemoroida. Cijedi se iz listova i sitno isjeckanog korena.
U čašu mlijeka sipati dvije do tri kašike soka, zasladiti kašičicom meda i piti ujutro na prazan stomak dvadesetak dana.
Sirup od maslačka
Sirup od maslačka ima ukus meda, a utiče na jačanje organizma, čišćenje krvi i bolje varenje.
Priprema se od tri-četiri šolje cvjetova maslačka, dvije litre vode, kilograma meda i soka od dva limuna. Cvjetove prokuvati u vodi, procijediti, a zatim u sok dodati med i sok od limuna.
Sok kuvati na tihoj vatri, neprestano miješajući, dok se ne stvori sirup. Sipati u flaše i zatvoriti. Sirup se konzumira tako što se uzima po jedna supena kašika, dva do tri puta u toku dana.
Čaj od maslačka
Priprema se od dvije kašike osušenih listova, cvjetova i sitno sasjeckanog korijena maslačka.
Smješu preliti šoljom ključale vode, poklopiti i poslije dvadesetak minuta procijediti i zasladiti kašikom meda.
Piju se dvije do tri šolje čaja dnevno u slučaju otežanog mokrenja, nagomilavanja suvišne tečnosti i za poboljšavanje cjelokupne razmjene materija u organizmu.
Mondo.rs