• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ljekovit je, besplatan i ima ga "ko blata"...

Autor mondo.rs

Sredina aprila je idealno vrijeme za branje maslačka. Zaputite se negdje izvan grada, nađite livadu bogatu maslačkom i uživajte u prirodi i branju!

Za maslačak se kaže da je prava proljećna salata iz prirode, koja krijepi organizam poslije dugotrajne zime.

Višegodišnja je zeljasta biljka. U narodnoj medicini koriste se korijen, listovi, cvjetovi i cijela biljka s korijenom.

Ljekovitost maslačka je višestruka. Stimuliše apetit i reguliše metabolizam masti u organizmu. U narodnoj medicini se primjenjuje kod takozvanog proljećnog čišćenja krvi.

Poželjno je da se koristi salata od listova maslačka, ali samo prije cvjetanja biljke. Kao i sve druge gorke ljekovite biljke, maslačak, a posebno njegov korijen, povoljno utiče na poboljšanje apetita i varenje.

Blagotvorno djeluje u slučajevima stomačne opstipacije i pojave dispesije, odnosno poremećenog varenja, kod upala žučne kese i kamena u žučnoj kesi, žutici, smanjenog izlučivanja močraće i drugog.

Cijelu biljku najlakše je ubrati tako da pod njezin korijen zavučete nož i izvučete biljku s
korijenom jer su svi dijelovi ove samonikle biljke vrlo ljekoviti.

Evo nekoliko recepata za pripremanje ljekovitih napitaka od maslačka, koje ćete zbog njegove gorčine, zasladiti medom.

Sok od maslačka

Najljekovitiji i najdjelotvorniji je svježe iscijeđen sok, koji se preporučuje protiv stomačnih tegoba i za liječenje hemoroida. Cijedi se iz listova i sitno isjeckanog korena.

U čašu mlijeka sipati dvije do tri kašike soka, zasladiti kašičicom meda i piti ujutro na prazan stomak dvadesetak dana.

Sirup od maslačka

Sirup od maslačka ima ukus meda, a utiče na jačanje organizma, čišćenje krvi i bolje varenje.

Priprema se od tri-četiri šolje cvjetova maslačka, dvije litre vode, kilograma meda i soka od dva limuna. Cvjetove prokuvati u vodi, procijediti, a zatim u sok dodati med i sok od limuna.

Sok kuvati na tihoj vatri, neprestano miješajući, dok se ne stvori sirup. Sipati u flaše i zatvoriti. Sirup se konzumira tako što se uzima po jedna supena kašika, dva do tri puta u toku dana.

Čaj od maslačka

Priprema se od dvije kašike osušenih listova, cvjetova i sitno sasjeckanog korijena maslačka.

Smješu preliti šoljom ključale vode, poklopiti i poslije dvadesetak minuta procijediti i zasladiti kašikom meda.

Piju se dvije do tri šolje čaja dnevno u slučaju otežanog mokrenja, nagomilavanja suvišne tečnosti i za poboljšavanje cjelokupne razmjene materija u organizmu.

Mondo.rs

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop