• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ovo možda niste znali o dudu

Autor mondo.rs

To je ono slatko voće od kojeg se umusavite "od glave do pete", ali to je i voće koje je mnogo zdravo i od kojeg može svašta da se napravi.

Dud (Morus) je bio poznat još drevnim narodima Dalekog istoka. U svijetu postoje mnogobrojne vrste. Najpoznatije su bijeli, crni i crveni dud.

Bijeli se odvajkada gaji, posebno u zemljama proizvođačima svile, jer njegovo lišće služi kao hrana za svilene bube, dok je crni cijenjen zbog plodova koji su veoma zdravi za ishranu ljudi i domaćih životinja (živine). Ove dvije vrste su i najzastupljenije u našim krajevima.

Sadi se uz puteve i oko vinograda, a postoje i ukrasne vrste namijenjene za sadnju u parkovima. Otporan je i dugovječan pa ima primjeraka starih i po nekoliko stotina godina. Njegovo drvo koristi se u stolarstvu i za izradu buradi i bačvi.

Recept za džem

Kilogram opranih dudinja stavite u lonac, dodajte 500 grama šećera i kuvajte 20 minuta na tihoj vatri, uz miješanje. Sklanjajte pjenu. Pri kraju dodajte dvije kašike soka od limuna. Ukoliko želite da masa bude gušća dodajte kesicu želea u prahu.  Vruć džem sipajte u tegle, dobro ih zatvorite i okrenite naopako da stoje na poklopcima oko pet minuta. Vratite ih u prvobitan položaj, pustite da se ohlade i stavite na tamno i hladno mjesto.

Cvjeta u maju, a cvjetovi su sitni i okupljeni u male grozdaste cvasti. Plodovi ili dudinje sastoje se od gusto zbijenih bobica (sličnih kupini) vezanih za peteljku. Sazrijevaju postepeno, od kraja juna do avgusta. Zreli plodovi crnog duda su tamnoljubičasti, a bijelog blijedožuti. Tad su sočni, slatki, meki i najbolji za jelo.

Sadrže prirodne šećere (najviše glukozu), vodu, limunsku i jabučnu kiselinu, pektine, sluzi, tanin, smole i vitamine Ce i Be 2.

Od minerala najviše ima gvožđa, kalcijuma i mangana. Bijeli dud je slađi jer ima više šećera, a manje organskih kiselina.

Dud ima mnoga ljekovita svojstva. Od osušenih lisnih pupoljaka prave se čajevi protiv gojaznosti i oboljenja srca i krvnih sudova.

Osim dudinja, ljeti se ubiru i listovi, koji se mogu i osušiti na provjrenom i zasenjenom mjestu. Koriste se i kao dodatak varivima ili pripremljeni kao čaj, pomažu u liječenju šećerne bolesti.

Za čaj vam je potrebno 100 g svježeg ili suvog lišća, koje ćete staviti u manji lonac i preliti litrom proključale vode. Zatim poklopite i ostavite da odstoji desetak sati. Procijedite i pijte više puta dnevno kao zamjenu za vodu.

Odvar od kore drveta preporučuje se protiv visokog krvnog pritiska i zatvora, a od nje spravljen prašak služi za posipanje rana jer pospešuje zarastanje.

Nedozrele dudinje dobre su za zaustavljanje dijareje, dok one zrele regulišu probavu i čiste organizam, a njihov svjež sok podstiče mokrenje, znojenje kod visoke tjelesne temperature, olakšava iskašljavanje i služi za ispiranje kod upale grla i usne šupljine. Sirup, dobijen isparavanjem soka, sličan je medu i zadržava sva korisna i ljekovita svojstva ploda.

Zrele dudinje jedu se svježe, osušene ili prerađene u džem, slatko, kompot i žele. Od njih se pravi i vino, kao i rakija dudovača. Osušene i sitno samljevene, mogu da posluže kao prirodna zamjena za šećer pa se takve dodaju raznim tjestima i slatkišima.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop