Kako da ublazite prolecni umor

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stil

Kako da ublažite prolećni umor

Autor mondo.rs
Autor mondo.rs

Da li ste ovih dana malaksali, slabo se koncentrišete, osećate bolove u mišićima, vrtoglavicu, ili ste otečeni? Niste jedini, i niste bolesni.

Posle hladne zime, telu treba vremena da se prilagodi sunčanim danima, pa ne bi trebalo da brinete ukoliko se u ovom periodu ne osećate baš najbolje.

Primarijus doktor Nevenka Dimitrijević, specijalista opšte medicine, objašnjava da je prolećni umor sasvim normalna pojava. On nastaje zbog promena spoljašnjih klimatskih uslova, a broj osoba koje ne osećaju baš nikakve promene sa dolaskom proleća je izuzetno mali.

"Ova adaptacija podrazumeva intenzivnu aktivaciju svih funkcija organizma. Najintenzivnije promene dešavaju se u lučenju hormona i u funkciji ćelija imunološkog sistema. Ovo izaziva reakcije svih organa, koje zbog svoje prirode mogu da utiču na ispoljavanje nekih već postojećih zdravstvenih problema", kaže za "Život plus" dr Dimitrijević.

Česte varijacije spoljne temperature i vazdušnog pritiska dodatno otežavaju simptome prolećnog umora, naročito kod meteoropata i hroničnih bolesnika. Kod osoba koje imaju teže oblike hroničnih bolesti, tokom ovog perioda može da dođe do pogoršanja osnovne bolesti, pa su važni opreznost i redovno uzimanje terapije.

Jedan od "krivaca" za teže prilagođavanje novom godišnjem dobu je i ishrana tokom zime.

Namirnice koje se obično jedu tokom hladnih dana uglavnom ne mogu da nam obezbede dovoljno vitamina i minerala koji su potrebni da se lakše prilagodimo proleću. Tokom ovog perioda trebalo bi da jedete hranu bogatu gvožđem, kao što su: meso, riba, jaja, morski plodovi, zeleno lisnato povrće, mahunarke.

Za podizanje energije i raspoloženja stručnjaci preporučuju ugljene hidrate iz pirinča, krompira, crnog hleba.

Prolećni umor lakše ćete podneti uzimanjem što više vitamina B i C. Vitamina C ima u kelju, brokoliju, paprici i citrusima, pa je i čaša prirodnog soka od pomorandže u toku dana sasavim dovoljna.

"Vreme adaptacije na nove klimatske uslove, pre svega na veću količinu svetlosti, koja dolazi sa sve dužim sunčanim periodima, individualno je", kaže dr Dimitrijević.

Kod nekih osoba ovaj proces može da potraje sve dok se vremenske prilike ne ustale.

Da biste lakše podneli tegobe, neophodno je da pijete dovoljno vode jer viša temperatura dovodi do širenja krvnih sudova.

Dovoljnim uzimanjem tečnosti sprečićete pojavu glavobolje, slabosti, a krvni pritisak ostaće u granicama normale.

"Ovo prolazno stanje treba rešavati na najjednostavniji način: boravkom na svežem vazduhu, upražnjavanjem fizičke aktivnosti, pravilnom raznovrsnom ishranom sa dosta vitamina, a pre svega obezbeđivanjem dovoljne količine sna", savetuje dr Dimitrijević.

Dobar san je veoma važan, jer obezbeđuje oporavak adaptacionih mehnizama koji se intenzivno troše u toku dana.

Da li vi osećate prolećni umor? Pišite nam u komentarima kako se borite protiv toga.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop

KUHINJA

loader