Znamo da su voće i povrće zdravi, slatkiši loši za nas. Znate li koje namirnice treba da "pojačate" u zavisnosti od svojih godina?
Evo koju hranu u kojim godinama treba da jedete da biste imali lepu i zdravu kožu.
U dvadesetim godinama
U tom životnom periodu imate optimalnu mišićnu masu, a kolagen i elastičnost kože su na vrhuncu. Međutim, ako jedete previše mlečnih proizvoda, unosite dosta alkohola, to sve može loše da se odrazi na zdravlje i kožu.
U dvadesetim godinama života bi trebalo da jedete namirnice koje sadrže proteine dobrog kvaliteta, kao što su riba, piletina, žitarice za bolje varenje, povrće i voće zbog antioksidanata koje sadrže.
U tridesetim
U ovim godinama usporava se proizvodnja novih ćelija, proizvodi se i manje kolagena, što znači da postepeno koža postaje tanja. Takođe, postaje suvlja zbog manje proizvodnje sebuma, zbog čega je podložnija upalama. I metabolizam tada polako usporava.
Da bi vam koža i dalje bila zdrava i sjajna, u ovom periodu treba da jetede voće i povrće bogato antioksidantima. Namirnice bogate vitaminom C, kao što su citrusi, lisnato povrće i paprika, pospešiće proizvodnju kolagena i poboljšati elstičnost kože.
U četrdsetim
Koža ima sve manje kolagena i sve je manje elastična. Limfni sistem postaje sve manje efikasan, pa je koži sve teže da eliminiše toksine i povremeno osećate nadutost. Nivo estrogena opada, pa je koža manje čvrsta i suvlja je.
Trebalo bi da jedete povrće koje sadrži dosta antioksidanata kako biste hidrirali kožu i pomogli joj da uradi prirodnu detoksikaciju. Unosite masti iz ribe i oraha, to će takođe hidrirati kožu. Namirnice koje sadrže fitoestrogene, poput leblebija i lanenog semena, pomoći će organizmu da uspostavi balans hormona.
U pedesetim
Na koži se mogu pojaviti tragovi pigmentacije ili staračke fleke, naročito na rukama i šakama. Ćelije kože u ovom periodu već imaju 30 odsto manje vlage, pa je opuštanje kože glavna briga, a postaje sve suvlja i tanja. Kod žena, hormonske promene u pedsetim godinama mogu da utiču na kožu i smanje njenu elastičnost.
Zdravi proteini, jarko obojeno voće (u koje spada bobičasto voće, kao što su borovnice, ribizle…) i povrće pomoći će normalizaciji nivoa šećera u krvi i nivoa hormona. Naročito je dobro unositi žuto i crveno povrće bogato betakarotenom kako bi se podstakao rast novih ćelija
U šezdesetim
Koža je do tada izgubila već dosta svoje elastičnosti i sve je opuštenija, posebno u predelu oko pazuha i na butinama. Cirkulacija je značajno slabija, pa koža više nema sjaja.
Za zdraviju i sjajniju kožu u ovom periodu treba da jedete zdrave proteine, namirnice koje su izvor vitamina D, kao što su jaja i masna riba (losos, skuša). Voće i povrće neophodni su da koži obezbede antioksidante, koji su važni i za opšte zdravlje.