• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zbog ovih 5 pravila se Francuskinje ne goje

Autor mondo.rs

Novinarka Elisa Goldenberg se pre četiri godine preselila u Pariz i otkrila tajnu zbog koje su Francuskinje tako vitke i lepe.

Parižanke oko nje su, kaže, bez ikakvog truda uspevale da budu vitke, imaju prelepu kožu.

"Ne rane da bi otišle u teretanu, nisu na dijetama i raznim detoksima. Bila sam intrigirana. U čemu je njihova tajna?", piše novinarka za portal mindbodygreen.com.

Boraveći tamo, uspela je da otkrije njihovu tajnu, a to su ovih pet pravila koje Francuskinje poštuju da bi bile zdrave i srećne.

Umerenost je ključ

Francuska je poznata po veoma ukusnoj kuhinji, ali tamošnji stanovnici ne jedu sve vreme tu hranu (prelive, deserte…). Kada to jedu, uzimaju male količine, tek da osete ukus.

Međutim, Francuskinje se ne izgladnjuju i povremeno daju sebi oduška da baš uživaju u hrani. Sir i vino, na primer, važan su deo francuske kuhinje, ali se ne konzumiraju svakog dana i uz svaki obrok.

Jedu dobru hranu

U prodavnicama u Francuskoj neće vas zatrpati "dijetalnim proizvodima", a Francuskinje ionako vole punomasne namirnice. One se vode teorijom da su punomasni proizvodi manje obrađeni i da sadrže manje šećera, koji se dodaje "bezmasnim" proizvodima radi ukusa.

"Prava" hrana u svom prirodnom stanju je jača, što znači da se jede u manjim količinama, a pritom i održava nivo šećera u krvi stabilnim, te sprečava da dođe do "napada" za grickalicama.

Tipičan francuski obrok sadrži veoma malo obrađenih namirnica, a bazira se na mesu ili ribi, sezonskom voću ili povrću, a voće je desert.

Dame iz Francuske neće za ručak "brljnuti" po salati jer znaju da će ogladneti veoma brzo. Umesto toga, poješće "pravi" ručak, kakav se služi i deci u školi.

Obrok je vreme za pauzu

Ručak je za Francuskinje vreme da naprave pauzu, da se druže, uživaju u hrani i društvu bliskih ljudi. Tamo se ne jede "s nogu", pa se samim tim jede i zdravije - ljudi koji jedu na brzinu skloniji su tome da jedu nezdrave namirnice.

Pored toga, obroci su za njih vreme za druženje. Francuzi znaju da su dobri međuljudski odnosi "hrana za dušu" i da su važni za zdravlje i sreću. Kada odnosi nisu dobri, ljudi su skloniji prejedanju. Suprotno tome, uobičajen francuski obrok traje i po nekoliko sati, a bogat je hranljivim namirnicama, ali i razgovorom.

Važno im je zadovoljstvo

Ostatku sveta to zvuči čudno, ali Francuskinje tvrde da je ključ zdravog života u zadovoljstvima.

Kada je reč konkretno o hrani, one uživaju u namirnicama, zbog čega su nakon obroka srećne i zadovoljne.

Ipak, kažu da je važan balans. One jedu hranljive namirnice u kojima uživaju i zbog kojih se osećaju dobro, ali povremeno sebi dopuste neki "nezdravi" užitak. I još nešto: ne grize ih savest kada u slast pojedu kolač!

Dosta pešače

Kako im uspeva da budu mršave iako uživaju u hrani, a čak nisu ni "navučene" na vežbanje? Tako što skoro svuda idu pešice!

Deonice koje u Parizu nisu pogodne za pešačenje, mada je takvih malo, mnogi od njih prelaze biciklima koji se gotovo svuda mogu iznajmiti.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop