• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako da izbegnete trovanje hranom

Autor mondo.rs

Kad je ovako toplo, trovanje hranom je prilično realno očekivati ako ne vodite računa više nego obično. Evo šta da radite da izbegnete tu opasnost (jer, na pedeset stepeni, samo bi vam još trovanje falilo)...

Visoke temperature koje uslovljavaju brže kvarenje namirnica, ali i loše životne navike kao što je neredovno pranje ruku, dovode do čestih crevnih infekcija tokom leta.

Lekari kažu da se veći broj pacijenta sa stomačnim tegobama javlja svakog leta i da se ovo u tom pogledu ne razlikuje od drugih.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr MIlan Jovanović Batut" od početka godine u Srbiji je registrovana 61 epidemija crevnih zaraznih bolesti u kojima je obolelo ukupno 597 osoba, a njih 167 je moralo na bolničko lečenje.

U junu i julu bilo je 19 epidemija. Najčešće se registruju epidemije salmoneloze i od početka godine bilo ih je 24.

"Ove godine nije povećan broj obolelih od crevnih infekcija u odnosu na prethodne godine. Sezona stomačnih tegoba počinje sa toplim danima, povećanim i produženmim boravkom ljudi u prirodi, dakle krajem maja, početkom juna i traje sve do septembra", kaže direktor Infektivne klinike KCS Goran Stevanović.

Tokom vrelih, letnjih dana namirnice se brže kvare, zahtevaju striktne mere čuvanja i to ne samo one koje se kupuju na kioscima, već i one koje spremaju kod kuće i nose u prirodu.

"Ljudi su često u prirodi, nose sa sobom hranu i konzumiraju je, a da prethodno ne operu ruke. Sve su to faktori rizika koji doprinose razvoju crevnih virusnih, ali i bakterijskih infekcija", rekao je Stevanović za Tanjug.

Osnovna i najbolja preventivna mera za sve infektivne bolesti jeste pranje ruku, a zatim i konzumiranje samo sveže pripremljene hrane tokom letnjih dana.

"Treba izbegavati lako kvarljive namirnice kao što su različite vrste soseva, majoneza i svega onoga što se lako kvari na visokim temperaturama. Koristite namirnice koje su dobro termički obrađene - kuvana hrana je najbezbednija kada su temperature visoke", zaključio je on.

Crevne infekcije su praćene povišenom temperaturom, povraćanjem i dijarejom, što može dovesti do dehidratacije organizma.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop