Vestacki zasladjivaci opasniji od secera

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stil

Veštački zaslađivači opasniji od šećera?!

Autor mondo.rs
Autor mondo.rs

Veštački zaslađivači odavno se preporučuju kao zdravija alternativa šećeru, ali ako je verovati novom istraživanju, to je opasno barem koliko i šećer.

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

S obzirom na to da je u svetu sve više gojaznih, nije ni čudo što se na sve načine gleda da se smanji unos šećera, jednog od glavnih krivaca za gojaznost. Upravo zato su mnogi koristili i još uvek koriste veštačke zaslađivače kao zdraviju verziju, ali sve je više dokaza da su i oni štetn po zdravlje.

Novo istraživanje sprovedeno u Americi otkrilo je da postoji veza između veštačkih zaslađivača i promena u markerima krvi koji se povezuju sa povećanim rizikom od gojaznosti i dijabetesa tipa 2. Istine radi, studija je sprovedena laboratorijskim miševima, ali možda bi ipak trebalo da smanjimo i šećer i veštačke zaslađivače?

Zaslađivači generalno nemaju nikakvu nutritivnu vrednost, što znači da iz njih ne dobijamo nikakvu energiju. Neki od sastojaka su u potpunosti sintetičke hemikalije, koje se koriste kako bi ukus bio sličan ukusu šećera. U to spadaju saharin, sukraloza i aspartam. Ima i zaslađivača koji koji se dobijaju preradom biljnih sastojaka, poput stevije.

Generalno, zaslađivači se konzumiraju u velikim koliinama, a najčešće ih koriste oni koji su na dijeti i paze na liniju, a pošto u svetu ima toliko gojaznih, sve je više onih koji žele da smršaju.

Šećer inače sadrži oko četiri kalorije po gramu, zbog čega su slatka hrana i napici generalno visokokalorični. U principu, uklanjanjem tih kalorija se smanjuje ukupan unos kalorija što pomaže u mršavljenju.

Međutim, sve je više dokaza koji otkrivaju da konzumiranje veštačkih zaslađivača ima veze sa povećanim rizikom od gojaznosti. Dakle, moglo bi se reći da veštački zaslađivači potpomažu epidemiju gojaznosti, a ne bore se protiv nje.

Istraživanje je pokazalo da veštački zaslađivači utiču na bakterija u crevima, dovodeći do toga da naše telo postane manje tolerantno na glukozu.

Novo istraživanje je na pacovima utvrđivalo da li veštački zaslađivači utiču na to kako se hrana u organizmu koristi i skladišti, ali i na zdravlje krvnih sudova.

Naučnici su pacovima dali hranu bogatu šećerom (glukozom i fruktozom) ili veštačkim zaslađivačem. Nakon tri nedelje, primetili su značajne negativne promene kod obe grupe miševa, uključujući i koncentraciju masti.

Otkrili su, između ostalog, da je veštački zaslađivač oštetio ćelije koje se nalaze duž ivica krvnih sudova.

Naučnici nakon ove studije tvrde da veštački zaslađivači doprinose gojaznosti i riziku od dijabetesa jer menjaju način na koje telo obrađuje masti i na koji dobija energiju.

Ipak, oni naglašavaju da to ne znači da morate u potpunosti da prestanete da koristite veštačke zaslađivače, već da budete umereni u tome.

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop

loader