Ako ste jedan od miliona ljudi koje muči ovaj problem, evo šta možete da uradite.
Verovatno ste bar jednom u životu iskusili taj neprijatan osećaj koji nam stvara gorušica, ali možda ne znate šta dovodi do toga.
Gorušica najčešće počinje osećajem neprijatnog žarenja otprilike iza grudne kosti, ali osećaj može i da se "penje" uz grlo, dovodeći do kiselo-gorkog ukusa u ustima.
Bol se često pojačava posle jela, kad smo u ležećem položaju, ili uveče, a iako ova neprijatnost u najvećem broju slučajeva nije razlog za ozbiljnu zabrinutost, može da smeta ako se često javlja.
Na svu sreću, ako od gorušice patite samo povremeno, problem se lako rešava malim promenama u životnim navikama, ili (što je lakši, ali ne uvek i pametniji put) antacidima, lekovima koji se mogu kupiti i bez recepta, prenosi "Indipendent".
Šta je gorušica?
Čak trećina populacije pati od gorušice i podrigivanja iza čega se najčešće krije gastroezofagealna refluksna bolest. Do te neprijatne pojave dolazi zbog poremećaja na nivou spoja između jednjaka i želuca gde slabost ventilnog mehanizma dovodi do vraćanja želudačnog sadržaja u jednjak.
Pošto je sadržaj želuca izuzetno kiseo, eto problema.
Šta je izaziva?
Gorušicu može da izazove mnogo toga - različita hrana, naročito ljuta, masna ili začinjena, pića kao što su kafa ili alkohol, i… pa, životne navike. Pušenje, na primer. Osim toga, verovatnoću da vas snađe ova muka povećavaju i višak kilograma, stres, anksioznost i trudnoća.
Češće se javlja kod odraslih, naročito u srednjim i poznijim godinama, ali generalno može da snađe svakoga, piše Livescience.
Ali, ako imate gorušicu češće od recimo dvaput nedeljno, ili ona potraje duže od dve nedelje, idite kod lekara, pošto u tim slučajevima gorušica može biti simptom ozbiljnijih stanja.