"Slobodno jedite pomfrit, ali NE VIŠE od šest krompirića."
Ponekad, nauka je stvarno… pogrešna. Ne netačna, samo… pogrešna. Štetna po dušu. Uzmite, recimo, ovaj slučaj.
Profesor Erik Rim, sa odseka za ishranu na Harvardu preporučuje da jedna porcija pomfrita ima šest krompirića. Šest "komadića krompira u obliku štapića", ne "šest malih krompira".
Dr Rim kaže da je pomfrit prava "skrobna bomba" i da bi, ako želimo da izbegnemo kardiovaskularne bolesti, trebalo da porciju ograničimo na šest komada.
"Mislim da bi bilo pametno da uz obrok ide salata i šest krompirića. To bi bilo sasvim fino", rekao je on za "Njujork tajms".
"Fino"? Kako da ne. Pa ko bi mogao to da izvede?
Savet profesora Rima je zaključak nedavnog istraživanja koje je pokazalo da ljudi koji generalno ne jedu pomfrit žive u proseku šest meseci duže od onih koji ga jedu, kao i da osobe koje pržene krompiriće jedu dva ili tri puta nedeljno imaju viši rizik od dijabetesa, gojaznosti i kardiovaskularnih bolesti.
Samo je pitanje da li vredi odreći se krompirića zauvek zato da biste živeli, eventualno, šest meseci duže… Ako ipak niste spremni na ovu žrtvu, evo nekoliko saveta: