• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Podignite samopouzdanje za nekoliko sekundi

Ova tehnika od pet koraka će vam pomoći da imate više samopouzdanja, ali i da pobedite anksioznost, smirite se, suočite sa strahom...

Velnes stručnjak Dominik Antilio otkrila je da jednostavne tehnike disanja i vizuelizacije mogu da vam pomognu da se smirite i poboljšate fokus. U svojoj knjizi The Life-Changing Power of Sophrology, Dominik je objasnila da jednostavnim promenama – prisutnošću u trenutku, vizuelizacijom, poboljšanjem držanja, možete da promenite i pristup teški situacijama.

Ona je objasnila da stalni stres kojem su ljudi danas izloženi, negativno utiče čak i najosnovnije funkcije tela, sprečavajući nas čak i da jasno mislimo. Ali, ističe da je sofrologija, tehnika koja kombinuje aspekte joge, meditacije, hipnoze i klasične relaksacije, ključ do srećnije života.

Dominik tvrdi da i samopouzdanje može da se poboljša pomoću sofrologije, koja "ima korene u neuropsihijatriji".

"Ova tehnika može da vam pomogne da se izborite sa stresom, imate više samopouzdanja, da se suočite sa svojim strahovima", a evo i kako.

Korak 1: Prepoznajte strah

Prvi korak u procesu transformacije je da prihvatite svoja osećanja, bez ikakvog osuđivanja.

Znajte da je strah mehanizam zaštite i da ima svoju svrhu. Strah stimuliše mehanizme u telu koji mogu da vas spasu u opasnim situacijama, ali problem se javlja kada se ovi mehanizmi redovno pokreću iako niste u opasnim situacijama. To može da utiče na našu sposobnost da jasno mislimo, delamo ili uživamo u trenutku.

Ključ je, tvrdi Dominik, da se svesno povežemo sa strahom, makar na nekoliko sekundi.

Tehnika

Sedite uspravno, zatvorite oči i prihvatite situaciju u kojoj ste i ono zbog čega brinete. Razmislite o osećaju strahu koji se javlja u vašem telu, odakle dolazi? Da li osećate pritisak u grudima, dah vam je kratak, gde u telu osećate najveću tenziju? Kada uspete da odgovorite na ova pitanja, moći ćete da se oslobodite straha sledećom vežbom.

Korak 2: Smirite se

Kada ste locirali tenziju, ova tehnika će vam pomoći da se smirite.

Tehnika

Fokusirajte se na svaku tenziju koju osećate. Stanite uspravno, pustite ruke pored tela i stegnite šake u pesnice. Izdahnite krou zsta, udahnite kroz nos i zadržite dah. Dok zadržavate dah, podignite oba ramena uvis, pa spustite na dole. Izbacite vazduh i opustite pesnice, istovremeno vizuelizujući sve tenzije i strahove koji vam izlaze korz ruke. Ponovite ovu tehniku dok se strah ne umanji i ne budete smireni.

Korak 3: Istrenirajte um

Vizuelizacija je dokazano moćan način da istrenirate um i telo da misle pozitivno.

To može da vam pomogne da strah i anksioznost pretvorite u pozitivnu energiju, da se setite svih prethodnih pozitivnih iskustava, kako biste ih primenili na buduće scenarije.

Tehnika

Sedite opušteno, zatvorite oči i setite se situacije kada ste u nečemu uspeli ili ste prebrodili neki strah. To ne mora da bude sličan scenario onom koji sada doživljavate, ističe Dominik, savetujući da se takvog događaja setite što detaljnice, scenu po scenu.

Obratite pažnju na sve detalje, kako ste se osećali, o čemu ste mislili, kakve su boje, mirisi i zvuci bili oko vas.

Kada dođete do vrhunca ovakve vizuelizacije, svesno spojite jagodicu palca i kažiprsta i obratite pažnju na to. Vaš um će početi da stvara asocijaciju između ovih pozitivnih osećanja i ovog specifičnog gesta. Svaki sledeći put kada izvedete ovaj gest, dodir prstom o prst, pre nekog važnog događaja, u vašem mozgu će se ponovo javiti ova pozitivna osećanja i začas ćete imati više samopouzdanja!

Korak 4: Aktivirajte disanje i stomačne mišiće

Kada strah ovlada telom, disanje postaje plitko i iz pluća, ne iz stomaka. Zato često, kada smo nervozni ili uplašeni osećamo teskobu u grudima i kratak nam je dah.

Da biste oslobodili telu ovakve reakcije na strah, morate da počnete ponovo da dišete iz stomaka.

Tehnika

Sedite uspravno i jednu šaku stavite na stomak, a drugu na grudi, pa zažmurite. Udanite i izdahnite prirodno nekoliok puta dok ne uspostavite ritam. Zatim zamislite da je balon na mestu vašeg stomaka i da, kada udahnete, balon raste, a smanjuje se kada izbacite vazduh.

Nastavite tako da dišete dok disanje ponovo ne postane duboko i iz stomaka – tada će nestati i tenzija u grudima.

Korak 5: Angažujte obe hemisfere mozga

Da biste imali jasnije misli i bolji fokus, da biste uklonili "maglu", držite se sledeće tehnike.

Tehnika

Ispružite ruku pravo ispred sebe i pogled fokusirajte na nokat palca. Udahnite kroz nos i zadržite dah  dok istovremeno polako pomerate palac ka predelu između svojih obrva. Zatim zatvorite oči i izbacite vazduh na usta. Ponovite ceo korak.

Ova tehnika angažuje mozak i telo, povećavajući sposobnost da se usredsredite na jedan zadatak.

Istraživanja pokazuju da jednostavna vežba "praćenja objekta" poput ove povećava interakciju između leve i desne hemisfere mozga, izoštravajući fokus i uklanjajući "maglu".

Ponovite korak tri puta ili dok ne budete fokusirani i smireni.

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop