Tradicionalno se jedu slani, ali će vas i slatki oduševiti!
Takosi su tradicionalni meksički specijalitet koji se sprema tako što tortilja od pšeničnog ili kukuruznog brašna puni raznim nadevima – uključujući govedinu, piletinu, morske plodove, povrće, sir...
Ali, sve su popularniji i slatki takosi, a evo jednog recepta koji će vam se gotovo sigurno dopasti. U svakom slučaju, sastojke za punjenje možete da promenite i stavite neko drugo voće, a uz voće možete da stavite i sladoled, preliv od čokolade, šlag...
Sastojci:
¾ šolje belog brašna
¾ šolje kukuruznog brašna
Tri kašike šećera
Dve kašičice praška za pecivo
¾ kašičice mlevenog cimeta
Pola kašičice soli
Jedno veće jaje
Šolja mleka
Dve kašike ulja
Kašičica ekstrakta vanile
1/3 šolje krem sira
Tri kašike jogurta sa ukusom vanile
Jedna manja banana, iseckana
Šolja malina
Priprema:
U posudu stavite obe vrste brašna, šećer, prašak za pecivo, cimet i so, pa promešajte. U drugu posudu stavite jaje, mleko, ulje i ekstrakt vanile, umutite, pa dodajte suve sastojke i izmešajte.
Zagrejte tiganja na vatri srednje jačine, podmažite ga i sipajte otprilike pola šolje smese, pa pecite dok ne dobije zlatno-braon boju. Okrenite i sa druge strane.
U međuvremenu, u posudi umutite krem sir i jogurt. Namažite na takos, pa pospite seckanom bananom i malinama, a zatim sklopite ivice, tj. presavijte takos na pola.