Ukusna torta koja će vam ulepšati dan!
Isprobajte ovaj jednostavan recept za ukusnu voćnu tortu.
Sastojci:
Dva krupnija jaja na sobnoj temperaturi
230 grama pavlaka
200 grama šećera
100 mililitara biljnog ulja
Kašičica ekstrakta vanike
260 grama brašna
Dve kašičice praška za pecivo
Četvrtina kašičice soli
350 grama jagoda, očišćenih
Kašičica šećera u prahu, za posipanje
Priprema:
U pleh stavite papir za pečenje, rernu zagrejte na 180 stepeni. Polovinu jagoda isecite na listiće, polovinu samo na dva dela.
U većoj činiji mikserom mutite jaja i šećer, na velikoj brzini, oko pet minuta, dok ne dobijete svetlu "laku" smesu. Dodajte pavlaku, ulje, kašičicu ekstrakta vanile i smanjite brzinu pa miksirajte dok se smesa ne sjedini.
U manjoj činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo, so, a zatim dodajte suve sastojke u smesu jaja i šećera, malo po malo, tako da se ne prave grudvice. Miksirajte dok ne dobijete ujednačenu smesu.
Polovinu smese sipajte u pleh, poređajte jagode isečene na listiće, pa nalijte i drugu polovinu smese. Na vrh stavite jagode isečene na polovine, blago ih pritiskajući tako da malo utonu u testo.
Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni između 45 i 55 minuta, ili dok čačkalica kojom ćete bocnuti testo da proverite ne izađe suva.
Tortu ostavite da se ohladi u plehu, petnaestak, dvadeset minuta, zatim je izvadite da se sasvim ohladi.
Pospite šećerom u prahu, ukrasite jagodama i služite.
Ako želite da podignete ugođaj na "viši nivo", napravite sos od jagoda koji ćete preliti preko isečenih parčića. U blenderu na velikoj brzini miskirajte oko 300 grama jagoda sa otrpilike četvrtinom šolje šećera.
Koji je vaš omiljeni voćni kolač? Pišite nam!