• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Avokado postaje "krvavi dijamant"

Autor mondo.ba

Zovu ga „superhrana“, popularan je u cijelom svijetu, na Instagramu ga obožavaju, a ekolozi upozoravaju da donosi više štete nego koristi. Da, govorimo o avokadu.

 Avokado postaje "krvavi dijamant"  Izvor: Mondo/Goran Sivački
Izvor: Mondo/Goran Sivački

Prošle godine postavljen je novi rekord u proizvodnji avokada na svjetskom nivou - 3.2 miliona tona.

Prema podacima poslednjeg izveštaja WAO (Svjetske organizacije za avokado, koja udružuje glavne proizvođače avokada u svijetu), Španija je 2018. takođe oborila rekord u konzumiranju ovog ploda, sa 74 miliona jedinica. Ova cifra predstavlja porast u odnosu na 2017. kada je prodato 19 miliona avokada (35 posto više).

Dinamika je slična i na evropskom nivou: potrošnja je u 2018. porasla za 35 posto u odnosu na 2017. i 65 posto u odnosu na 2016. godinu. Godine 2018. konzumirano je više od 650 miliona kilograma, što predstavlja razliku u odnosu na 140 miliona u 2017. i 250 miliona u 2016.

Zvijezda društvenih mreža

Avokado je jedna od najfotografisanijih namirnica na Instagramu. Pretraga putem heštega #avocado nudi više od devet miliona postova. S druge strane, hešteg na španskom #aguacate daje rezultat od više od 550 hiljada postova.

Ako se ima u vidu da je njegov opseg proizvodnje diskretan na svjetskom tržištu voća i povrća, ova činjenica svjedoči da je avokado u modi i da je postao simbol kulinarske prefinjenosti i zdrave ishrane.

Meksiko, glavni svjetski proizvođač

U 2018. Meksiko je zadržao poziciju glavnog svjetskog proizvođača, sa gotovo 1.9 tona. Drugi značajni proizvođači, premda ni blizu meksičkim brojevima, jesu Peru, Čile, SAD, Južnoafrička republika, Kolumbija, Izrael, Australija i Španija.

Na plantažama u Meksiku uzgajaju se tri vrste omiljene među potrošačima: hass, criollo i fuerte. Proizvođač lider u Meksiku jeste država Mićoakan; proizvodnja koja je usmjerena prevashodno da se zadovolji neutoljiva potražnja američkog tržišta.

Optužbe na račun nedostatka održivosti

Porast u proizvodnji avokada stvorilo je mnoge sumnje u vezi sa etičkim principima i održivosti koje diktiraju njegov uzgoj, posebno u Meksiku.

Krvavi dijamant

Restorani u Irskoj i Velikoj Britaniji započeli su kampanju izostavljajući avokado iz svojih jela, navodeći etičke i ekološke motive. Porede ih sa afričkim krvavim dijamantima.

Sječa šuma i nasilje

Irski kuvar odlikovan Mišelinovom zvijezdom, Džej Pi MekMaon, tvrdi da ne koristi avokado zbog posljedica koje njegov uzgoj ostavlja u zemljama u kojima se proizvodi: sječu šuma u Čileu i nasilje u Meksiku.

Trgovina drogom

Meksički narkokarteli ispružili su svoje pipke prema uzgoju avokada, kako bi izvukli korist od posla vrijednog milione, što im između ostalog dopušta da kamufliraju svoje ilegalne radnje. Iznuđivanje od poljoprivrednika postale su uobičajene.

272 litara vode za jedan avokado

Po proračunu organizacije Water Footprint Network, koja promoviše djelotvorniju upotrebu vode u svim dijelovima svijeta za uzgoj samo jednog avokada potrebno je približno 272 litara vode.

Greenpeace bila je jedna od prvih organizacija koja je upozorila na ekološki uticaj ekspanzije uzgoja avokada u zemljama kao što je Meksiko. Luis Ferejrim, član GP-a odgovoran za poljoprivredu u Španiji, analizira situaciju.

„Porast u proizvodnji avokada nije se odvio na održiv način. Nažalost, najveće uvećanje primjećuje se u industrijskim uzgojima sa pojačanim ekološkim, čak i socijalnim posljedicama”, smatra on. „U nekim zemljama to postaje i problematično zbog nelegalnog korišćenja vode.”

„Treba postaviti granice ovoj ekspanziji; takođe, vladajuće strukture treba da prestanu da podržavaju model industrijske poljoprivrede koji stavlja ekonomski benefit iznad svega”, nastavlja on.

„Kao i sve drugo, možemo jesti avokado, ali u određenoj mjeri, ne tokom čitave godine i u svim uslovima, ne brinući za socijalni i ekološki otisak koji ostavljamo kada kupujemo”, objašnjava on.

Odabrati ekološki avokado

Luis Ferejrim smatra da situacija sa avokadom u Španiji nije ista kao u Meksiku. „Srećom, u Španiji se sve više njeguje uzgoj ekološkog avokada i, kada je u sezoni, možemo da uživamo u odličnom proizvodu, sa punoćom njegovih svojstava, nastao od malih poljoprivrednika koji rade sa prirodom, a ne protiv nje”, tvrdi on.

„Fundamentalan je strateški plan za poljoprivredu i stočarstvo”, ocjenjuje on. „S druge strane, zbog klimatskih ograničenja, Španija treba da se odluči za kvalitetnu, ekološku proizvodnju, koja poštuje životnu sredinu i ne zahtijeva previše eksternih resursa i vode”, zaključuje on.

Prevod: dizquediz.wordpress.com

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop