Ova salata može da bude i sjajna užina ili obrok kada niste previše gladni.
Salata po izraelskom receptu, zdrava i ukusna!
Sastojci:
Četiri šolje čeri paradajza
Dve-tri kašike maslinovog ulja
Šolja kuskusa
Šolja i po leblebija
¼ kašičice mlevene paprike
Kašičica limunovog soka
Jedan čen belog luka
Malo majčine dušice
¼ šolje svežeg bosiljka
Dva krastavca
50 grama feta sira
So i biber po ukusu
Priprema:
Čeri paradajz (dve šolje) podelite na polovine, poprskajte sa malo maslinovog ulja, bibera i soli, poređajte u pleh obložen papirom za pečenje, pa pecite u rerni na 150 stepeni oko sat vremena. Izvadite iz rerne i ostavite sa strane.
Kuskus pripremite prema uputstvima na pakovanju, a zatim leblebije poređajte u pleh obložen papirom za pečenje, poprskajte ih sa malo maslinovog ulja, soli i bibera, pa pecite na 200 stepeni oko 20 minuta. Izvadite iz rerne i odozgo pospite malo mlevene paprike.
U posudi pomešajte kašiku maslinovog ulja, limunov sok, sitno iseckan beli luk, mačinu dušicu, ¼ kašičice soli i malo bibera. Dodajte kuskus, pa izmešajte.
Preostali čeri paradajz takođe isecite na polovine, i dodajte ih u posudu sa kuskusom, a zatim dodajte i pečeni paradajz, leblebije, bosiljak, krastavac iseckan na kockice i fetu. Po želji dodajte još soli, bibera i maslinovog ulja, pa sve izmešajte i poslužite.