Otkriće američkih stručnjaka omogućava da se znatno skrati provera prisustva ešerihije koli u hrani, a oprema koju su koristili dostupna je već decenijama, ali nikada nije upotrebljavana u te svrhe.
Stručnjaci za hranu sa američkog Perdju univerziteta su primenom spektroskopije infracrvenim zracima za samo jedan sat utvrdili prisustvo štetne bakterije ešerihije koli u mljevenom mesu.
Ovo otkriće bi moglo znatno da skrati dosadašnje provjere eventualnog prisustva pomenute bakterije u hrani, koje traju oko 48 sati, prenosi Rojters.
Prema podacima američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), oko 70.000 Amerikanaca godišnje biva zaraženo ešerihijom koli.
Spektroskopskim metodom mogu se tačno identifikovati i tipovi ešerihije koli, za šta je dosad bilo potrebno gotovo nedjelju dana.
Interesantno je da je oprema za spektroskopiju dostupna već decenijama i da je ima većina američkih forenzičkih laboratorija i mnoge zdravstvene ustanove višeg ranga, napominju stručnjaci s Perdjua.
Možda će biti moguće da se ova tehnologija koristi i za otkrivanje i drugih patogena i to ne samo u mesu nego i u drugim vrstama hrane.
Tim sa Perdjua je već ustanovio da se spektroskopijom može utvrditi prisustvo i samo milionitog dijela melamina u hrani za bebe.
Od melamina se prije dvije godine razboljelo oko 300.000 djece u Kini, a najmanje šetoro je umrlo.
(Tanjug)