• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Život začinjen feferonima

U Kalabriji u srijedu počinje Festival feferona (Peperoncino Festival), a vrhunac programa biće državno takmičenje u jedenju ljutih papričica.

 Život začinjen feferonima Izvor: MONDO

"Peperončino", kako Italijani nazivaju ljuti feferon, je u kalabrijskom mjestašcu Dijamante sveprisutan: vijenci papričica se suše na zidovima kuća, na balkonima ili na konopcima za sušenje veša, prenosi Dojče vele.

Kalabrijska kuhinja je bez čilija nezamisliva. Sladoled, kolači, marmelada, tjestenina, rakija - gotovo sve se začinjava ljutom papričicom.

Ipak, Italijani ne vole svoju ljutu papričicu, koju nazivaju "đavolak", samo zbog ukusa. Za nju kažu da ima i afrodizijski učinak. Tako se u Dijamanteu može kupiti prašak čilija pod nazivom "kalabrijska vijagra".

Enco Monako, gastronomski kritičar iz Dijamantea, je osnivač i predsjednik Italijanske akademije feferona (Accademia Italiana del Peperoncino). Zadatak te akademije je podsticanje i širenje "feferonske kulture".

Svako može da se pridruži akademiji, dovoljna je mala donacija da biste postali jedan od oko 5.000 članova, koliko trenutno Akademija broji širom svijeta.

Osim Akademije, u čast feferona svake godine se organizuje i Peperončino festival, koji počinje u srijedu, 8. septembra, i traje pet dana.

Očekuju se predstavnici i drugih "zemalja čilija", kao što su Meksiko, Španija i Mađarska. Planira se predstavljanje oko 500 od 2.000 vrsta ljutih feferona. U sklopu festivala održaće se, između ostalog, i festival erotskih filmova kao i peperončino lutrija, a vrhunac festivala će i ove godine biti državno takmičenje u jedenju ljutih papričica.

Dok neiskusnima samo jedan komadić tjera suze na oči, takmičari za pola sata pokušavaju da pojedu što više isjeckanih čili papričica. Trenutni rekord od 820 grama sigurno neće biti lako oboriti.

U slučaju da nekome od previše čilija pozli, ljekar je u blizini, ali zdravlje takmičara nije u opasnosti, kaže Monako. Peperončini imaju čak i ljekovito dejstvo - smatra se da sprečavaju širenje nekih vrsta raka.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop