U štipskom selu Sarčievu u jednom kazanu skuvano je 3.150 kilograma pasulja sa slaninom, čime je Makedonija ušla u Ginisovu knjigu rekorda.
Pasulj je pripreman više od šest časova, a kazan je proizveden u BiH.
Makedonski kuvar Ljupčo Gijevski, koji je kuvar u skopskom hotelu "Aleksandar palas" izjavio je, da je pasulj skuvan po starom receptu, po kome je, kako tvrdi, "jeo i sam Aleksandar Makedonski".
Inače, pasulj je u Evropu iz Amerike donio Kristofor Kolumbo tokom 15. i 16. vijeka, a Aleksandar Makedonski živio je u četvrtom vijeku prije nove ere.
"Gravče", kako kažu Makedonci, bilo je teško oko tri tone, a probalo ga je 10.000 građana.
Dosadašnji rekord držali su američki studenti koji su 2002. godine skuvali 1.300 kilograma pasulja.
Za rekord je bilo potrebno 400 kilograma pasulja, 200 kilograma slanine, 2.600 litara vode, 40 kilograma luka, 70 litara ulja, osam kilograma crvene paprike, devet kilograma soli, tri kilograma bibera i oko stotinu strukova peršuna.
U Makedoniji je ranije postavljen rekord u pripremi posnih sarmi.
(Srna/MONDO)