Evo ko nikako ne bi trebalo da pije pivo, ako želi da izbjegne zdravstvene probleme i tegobe!
Za pivo se može reći da je jedno od najzdravijih alkoholnih napitaka na svijetu – naravno, zdravo je ako se popije čaša tu i tamo, a ne ako se pije u ogromnim količinama.
Ali, koliko god da ima dobrih efekata na zdravlje, što je i dokazano, pojedine grupe ljudi ne bi trebalo da piju pivo.
Istorija dijabetesa ili predijabetesa
Kada je riječ o pivu, ljudi uglavnom i ne pomisle da je riječ o piću koje sadrži šećer. Možda se on neće uvijek ni naći na listi sastojaka na deklaraciji, ali se on prirodno stvara prilikom fermentacije.
"Pivo može brzo da poveća nivo šećera u krvi ili da dovede do naglog povećanja insulina i uzrokuje hipoglikemiju što je takođe opasno", upozorava gastroenterolog dr Džonatan Kang.
Mršavljenje ili gojaznost
Ako želite da skinete višak kilograma, definitivno bi trebalo da se držite podalje od piva jer ćete tako unijeti 100-200 kalorija koje nemaju nutritivnu vrijednost.
Inače, istraživanje je pokazalo da dnevna doza piva od 500 ili više mililitara otežava mršavljenje, posebno muškarcima.
Osjetljivost na gluten
Ljudi koji iz zdravstvenih razloga izbjegavaju gluten trebalo bi da izbjegavaju i pivo jer ono može da izazove digestivne probleme.
"Pivo često sadrži gluten koji može da izazove zapaljensku reakciju u crijevima mnogih pacijenata i tako dovede do gastrointestinalnih simptoma", ističe gastroenterolog.
Istorija sindroma nervoznih crijeva
Stomačni problemi nisu ni najmanje zabavni, a najmanje onima koji imaju sindrom nervoznih crijeva.
"Pivo često dovodi do nadutosti, gasova, dijareje, a ponekad i do abdominalnih bolova izazvanih iritacijom zida crijeva ili izaziva zadržavanje tečnosti kod nekih ljudi", kaže dr Kang.
Gorušica
Ukoliko vas muči gorušica, vjerovatno znate da treba da izbjegavate hranu koja je kisela ili masna, ali mnogi ne znaju da na toj listi namirnica treba da se nađe i pivo.
"Pivo umanjuje sposobnost zatvaranja donjeg ezofagealnog sfinktera jednjaka, zbog čega se više kiseline vraća u jednjak, te se pogoršava gorušica", poručuje gastroenterolog.
(MONDO)