Ako osjećate ove simptome moguće da je ste anemični, a evo i koje namirnice poboljšavaju krvnu sliku!
Zbog načina života, neredovnog sna, obaveza i posla, često zanemarimo naše zdravlje, ne unosimo zdrave namernice, vitamine, minerale, gvožđe, već na brzinu jedemo tzv. brzu hranu "s nogu".
Pa tako, nedovoljan unos gvožđa u naš organizam može da nam zada muke i izazove anemiju. Ona može dati simptome kao što su umor, iscrpljenost, slabost, ali i vrtoglavica, depresija, odsustvo apetita ili se*sualne želje.
I upravo tu na scenu stupaju namirnice koje na dnevnom nivou mogu da nam nadomjeste nedostatak gvožđa.
"Anemija je vrlo čest slučaj, pogotovo kod žena zbog menstrualnog ciklusa", napomenula je nutricionistkinja Marija Đuković gostujući na K1 televiziji i dodala da je se na prvom mjestu namirnica bogata gvožđem nalazi, crveno meso.
Kako je nutricionistkinja istakla, gvožđe se dijeli na hem i nehem. Dok se hem gvožđe koje inače dolazi iz životinjskih izvora (crveno meso, riba, piletina) bolje apsorbuje i bolja je opcija, gvožđe iz biljaka (nehem) s druge strane bolje se reguliše u tijelu.
Da li može da se pretjera sa gvožđem?
Kao i u svemu treba biti umjeren, a osobama koje imaju problem sa anemijom, nutricionistkinja Đuković savjetuje da jedu dva do tri puta nedjeljno crveno meso. S druge strane, ženama u drugom stanju i dojiljama je potrebno mnogo više gvožđa nego inače.
"Bitno je da često provjeravate krvnu sliku - jednom u šest mjeseci do godinu dana", savjetovala je ona i objasnila šta se dešava sa ljudima koji se bave sportom. Kod osoba koje mnogo treneriraju takođe se dešava veliki gubitak gvožđa. Zato ukoliko je hemoglobin ispod 110, 115, on ne može da se reguliše samo ishranom, već suplementima. Odličan izvor gvožđa jeste i kakao kao i čaj od koprive.
"Mliječne proizvode ne bi trebalo da kombinujemo sa izvorima gvožđa jer se tada ono neće apsorbovati koliko je potrebno", za kraj je savjetovala nutricionistkinja Marija Đuković.
(MONDO)