• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ecured - kubanska Wikipedia

Kubanska vlada lansirala je sopstvenu onlajn enciklopediju, po uzoru na popularnu Wikipediu, kako bi prezentovala svoje viđenje svijeta i istorije.

 Ecured - kubanska Wikipedia Izvor: MONDO

Novi sajt je na španskom jeziku, na adresi ecured.cu i već ga je posjetilo više od 20.000 korisnika.
Ažuriranja će biti dozvoljena uz odobrenje administratora, mada nije jasno ko kontroliše sajt.

Osnovana 2001. godine u Americi, glavnom ideološkom suparniku Kube, Wikipedia je višejezička onlajn enciklopedija slobodnog pristupa.

Ona dopušta korisnicima da dopune ili izmijene njene sadržaje uz određena ograničenja koja se odnose na oko 2.000 kontroverznih članaka.

Ima više od 3,5 miliona članaka na engleskom i 682.000 na španskom, od kojih pojedini bilježe više od 78 miliona posjetilaca mjesečno.

Kubanska onlajn enciklopedija Ecured nastala je da bi "stvorila i širila znanja o svemu i za sve - od Kube do čitavog svijeta", navode kreatori sajta.

"Njena filozofija je prikupljanje i razvoj znanja sa demokratskim, neprofitnim ciljem, sa dekolonizatorske tačke gledišta."

Članak o SAD, na primjer, opisuje tu državu kao "carstvo modernog doba koje je istorijski silom preuzelo teritoriju i prirodna bogatstva od drugih naroda i stavilo ih u službu svoje ekonomije i monopola".

"Troši 25 odsto energije proizvedene na Zemlji i, uprkos svom bogatstvu, više od trećine stanovništva nema zdravstveno osuguranje", piše u članku.

Prema Ecuredu, SAD su oduvijek nastojale da preuzmu kontrolu nad Kubom, navodeći da američki lideri "mjerače" ovo karpisko ostrvo kao što se drugi dive lijepoj voćki koja će pasti u njihove ruke.

Dugogodišnji kubanski lider Fidel Kastro, kojeg je od 2008. godine na čelu države zamijenio njegov brat Raul, opisan je kao vođa koji "piše i učestvuje u sučeljavanju ideja na globalnom nivou" i "utiče na važne i strateške odluke kubanske revolucije".

Raul Kastro je, pak, predstavljen kao "revolucionarni borac, politički lider, državnik i vojskovođa".

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS