• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najmanja čestitka na svijetu

Britanski nanotehnolozi napravili su najmanju božićnu čestitku na svijetu, koja može da stane na poštansku marku čak 8.276 puta.

 Najmanja čestitka na svijetu Izvor: MONDO

Slika ukrašene jelke sa tekstom čestitke ugravirana je na parčetu stakla površine 200 sa 290 mikrometara, odnosno milionitih dijelova metra, prenosi Bi-Bi-Si.

Naučnici Univerziteta u Glazgovu koji su učestvovali u projektu kažu da će ova tehnologija moći da se koristi u proizvodnji televizijskih aparata i kamera.

"Naša nanotehnologija je među najboljim na svijetu, ali ponekad je teško objasniti javnosti šta sve ona može da uradi. Smatramo da je pravljenje ove božićne čestitke jednostavan način da pokažemo koliko je precizna naša tehnologija", izjavio je profesor Dejvid Kaming.



On je rekao da je proces pravljenja čestitke trajao samo pola sata, te da je za dizajniranje čestitke bilo potrebno znatno više vremena nego da se ona napravi.

Profesor Kamings je dodao da bi na standardnu božićnu čestitku veličine A5 moglo da se ucrta više od pola miliona mikrometarskih čestitki, ali bi njihovo potpisivanje već bilo problematično.

(Srna)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS