• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Količina spama opala iz neobjašnjivih razloga

Količina neželjene elektronske pošte dramatično je opala širom svijeta u posljednjih nekoliko mjeseci, a naročito u vrijeme novogodišnjih praznika.

 Količina spama opala iz neobjašnjivih razloga Izvor: MONDO

U avgustu prošle godine, na primjer, svakoga dana registrovano je više od 200 milijardi spamova, dok ih je u decembru bilo samo 50 milijardi dnevno.

Iako uzroci ovog fenomena nisu jasni, smanjenje spamova moglo bi da bude samo trenutno, kaže za BBC Pol Vud iz Symanteca.

Najveći dio neželjene elektronske pošte šalju bot mreže - mreže komjutera koji su zaraženi virusima. Jedna od takvih mreža koja kreira najviše spamova, Rustock, svojevremeno je bila "kriva" za 48 odsto spama, dok je u decembru odatle stizalo samo 0,5 odsto neželjenih poruka. Interesantno je da su još dvije takve mreže Lethic i Xarvester takođe uspavane.

Stručnjaci navode da je u prošlosti obim spama opadao kada bi rad bot mreža bio poremećen, ali izgleda da se u ovom trenutku Rustocku nije dogodilo ništa slično.

To znači da osobe koje kontrolišu ovu mrežu i dalje mogu da šalju ogromne količine neželjene elektronske pošte, ali su iz nekog razloga odlučile da to ne čine.

Jedno od mogućih objašnjenja jeste da spameri jednostavno prestrojavaju svoje redove i pripremaju se za novu kampanju, kaže Vud.

"Spamere zanima samo profit. Ako neka kampanja ne donosi zaradu koja se očekuje, oni mogu da stanu, pregrupišu se i pokušaju nešto novo", izjavio je Karl Leonard, stručnjak komapnije za bezbjednost na Internetu Websense.

Spameri su u poslednje vrijeme počeli da se okreću alternativnim metodama slanja poruka putem Facebooka i Twittera, dodao je Leonard.

(Srna)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS