• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od ove godine jedan punjač za sve mobilne

U utorak je u Briselu predstavljen prvi univerzalni punjač za mobilne telefone, koji se već ove godine može očekivati na tržištu Evropske unije.

 Od ove godine jedan punjač za sve mobilne Izvor: MONDO

Vodeći proizvođači mobilnih telefona predstavili su u utorak u Briselu prvi univerzalni punjač za mobilne telefone, koji se, prema saopštenju Evropske komisije (EK), već ove godine očekuje na tržištu.

Na evropskom tržištu se trenutno prodaje više od 30 različitih vrsta priključaka za punjače. Sve bi trebalo da ih zamijeni univerzalni mikro USB uređaj, namijenjen za priključenje mobilnog telefona na kompjuter radi prenosa podataka, ali može da se upotrijebi i za punjenje mobilnog.

Prema očekivanjima proizvođača, upravo taj način punjenja će tokom nekoliko godina dominirati evropskim tržištem, dok sad zauzima četvrtinu udjela, prenijele su agencije.

U zajedničkoj izjavi, 14 proizvođača se složilo da će univerzalni standard konektora pojednostaviti život korisnika i smanjiti obim elektronskog otpada za nekoliko desetina tona godišnje.

U Evropi se, prema podacima Evropske komisije, koristi pola milijarde mobilnih telefona, a tokom jedne godine proda se 180 miliona novih. S obzirom na to da uz novi telefon obično mora da se nabavi i novi punjač, to svake godine stvori 51.000 tona nepotrebnog elektronskog otpada.

Zbog toga se EK 2009. godine dogovorila sa proizvođačima da za mobilne telefone sa mogućnošću prenosa podataka koje se prodaju u EU budu uvedeni jedinstveni punjači.

Novi zajednički punjač će se uvoditi postepeno i tok će zavisiti od brzine kojom korisnici budu mijenjali stare telefone. Ubuduće će se telefoni vjerovatno prodavati i bez punjača.

I evropska udruženja potrošača su zadovoljna jer će univerzalni konektor korisnicima omogućiti veću slobodu, pošto će moći da koriste mobilni telefon i punjač od različitih proizvođača.

Memorandum je 2009. potpisalo 14 proizvođača među kojima Apple, Motorola, Nokia, NEC, Samsung, Sony Ericsson, koji pokrivaju više od 90 odsto tržišta mobilnih telefona u Evropi.

(Tanjug/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS