• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pozovi F radi Facebooka

HTC je u Barseloni predstavio dva smartphone modela sa tasterom čija je jedina svrha da korisniku omogući pristup društvenoj mreži Facebook.

 Pozovi F radi Facebooka Izvor: MONDO

Nekada davno mobilni su nam služili za obavljanje telefonskih razgovora. Danas nam pomažu da ostanemo u kontaktu sa svim svojim prijateljima pozivom, SMS-om, ali i putem društvenih mreža, Facebooka prije svega.

HTC je na Mobile World Congressu u Barseloni predstavio dva nova smartphone modela sa posebnim tasterom za pristup Facebooku

Jednim klikom na "F" korisnici će moći sa prijateljima da dijele fotografije, muziku, pa i svoju tačnu lokaciju, zahvaljujući mapi koja je integrisana u telefon. Iako pristupanje Facebook profilu sa mobilnog telefona nije nikakva novost, imajte u vidu da je za to do sada ipak bilo potrebno korišćenje aplikacije, pa je cijeli proces trajao nešto duže.

Novim modelima HTC cilja na mlađu populaciju, pa su i nazivi telefona u skladu sa tim - Salsa i ChaCha.

Salsa je touch-screen-only model sa ekranom od 3,4 inča, a ChaCha ima touch-screen od 2,6 inča, ali i odvojenu tastaturu, nalik onoj na Blackberry modelima.

Ostatak specifikacija ova dva modela je sličan: pokreće ih Qualcomm procesor od 600 MHz, imaju 512 MB RAM-a, kameru od 5 megapiksela na poleđini i prednju VGA kameru. Rezolucija je 480x320 piksela.

Ovi uređaji imaju Facebook integrisan u sistem kontakata, što korisnicima omogućava uvid u profile njihovih Facebook prijatelja, čime je i slanje poruka znatno pojednostavljeno. Važni datumi sa Facebooka prikazuju se i u kalendaru telefona, a korisnicima je na raspolaganju i ugrađena aplikacija za Facebook chat.

Salsa i ChaCha korisnicima pružaju mogućnost pristupa Facebooku u pokretu. Snimljene fotografije se na Facebook šalju samo jednim klikom na taster "F", a isto važi i za muziku, ili bilo koje informacije koje korisnik želi da podijeli sa prijateljima iz spiska kontakata. Kad god se pojavi takva mogućnost, dugmence će zasvjetleti da vas podsjeti na tu opciju. Takođe, prilikom biranja broja će vam na ekranu biti prikazane posljednje promjene statusa i slike na profilima vaših prijatelja sa Facebooka.

Stručnjaci iz svijeta telekomunikacija predviđaju ovim modelima veliki uspjeh, jer je HTC u Barseloni upravo povisio uloge - biće potrebno mnogo truda da se odgovori ovom izazovu na polju mobilne implementacije Facebooka.

"Ovaj nivo integracije je dublji nego bilo koji je ranije postignut. ChaCha i Salsa postaće poznati kao Facebook telefoni, iako oni nisu rezultat zajedničkog ulaganja, već samo inteligentne partnerske saradnje koja datira još od 2009. godine", kaže za "Dejli mejl" Nik Dilon, analitičar za nove tehnologije iz Ovuma.

"Željeli smo da napravimo vrhunski model za društveno umrežavanje", izjavio je Piter Ču, izvršni direktor HTC-a.

"HTC je novim modelima omogućio pristup Facebooku na inovativan način, tako da korisnici sada u svakom trenutku mogu da se konektuju i dijele nova iskustva sa prijateljima bez obzira na to šta rade i gdje se nalaze", zaključuje Henri Moisinak, direktor sektora za mobilne komunikacije Facebooka.

Ipak, iako je i HTC potvrdio da novi smartphone modeli nisu zvanično brendirani kao "Facebook telefoni", zdrav razum nameće takav zaključak. Salsa i ChaCha na tržište stižu u prvoj polovini godine, a cijena u Barseloni nije objavljena.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS