• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Laptop koji "prati" pogled

Da li ste nekad poželjeli da imate "laserski" pogled? Prototip laptopa koji je Lenovo napravio u saradnji sa švedskom kompanijom Tobii Technology sada tu želju približava realnosti.

 Laptop koji "prati" pogled Izvor: MONDO

Ovaj model prati pogled korisnika i može da "shvati" u koju tačku na monitoru korisnik gleda. To znači, između ostalog, da će igrice u kojima treba da pucate na neprijatelja postati mnogo zanimljivije.

Ali, ove nedjelje izvršena je demonstracija novih mogućnosti na praktičnijem primeru: računar sam pomjera tekst na ekranu jer "zna" kada je korisnik stigao do posljednjeg vidljivog reda, prenosi AP.

U budućnosti, može se očekivati da laptopovi nalik ovom pomjeraju kursor miša tamo gdje korisnik pogleda, a likovi iz igrice možda će nam ubuduće uzvraćati pogled.

Iza ove tehnologije stoji švedska kompanija Tobii Technology Inc.

Kako radi? Prema korisniku se usmjeravaju dva nevidljiva zraka, a skrivene kamere onda prate odbljesak njegovih zjenica. Nije bitno da li osoba nosi naočare ili ne, ali se podešavanja prilagođavaju svakom pojedinačnom korisniku.

Ipak, ne očekuje se da će ova tehnologija zamijeniti korišćenje miša, već će se uporedo sa njim sa ciljem da upotrebu kompjutera ubrza i olakša.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS