• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Solarni punjač srpskih studenata u Briselu

Beogradski studenti predstaviće u aprilu, ispred zgrade Evropskog parlamenta, svoju inovaciju - solarni punjač mobilnih telefona.

 Solarni punjač srpskih studenata u Briselu Izvor: MONDO

Grupa studenata beogradskog Univerziteta koja je konstruisala prvi javni solarni punjač mobilnih telefona, predstaviće taj izum u Briselu od 11. do 15. aprila, na manifestaciji Evropske komisije posvećenoj promociji obnovljivih izvora energije.

Uređaj pod nazivom Stroberi drvo (Strawberry) trebalo bi da bude postavljen ispred zgrade Parlamenta Evropske unije u Briselu tokom manifestacije Nedjelja održivog energetskog razvoja koju organizuje
Evropska komisija, a uvršten je u 24 najbolja rješenja od oko 300 prijavljenih radova.

Vođa tima, student Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu Miloš Milisavljević rekao je agenciji Beta da je  više javnih preduzeća i institucija Srbije za predstavljanje uređaja u Briselu obećalo novčanu podršku u iznosu oko 12.000 evra, koliko je neophodno se oprema prenese u Belgiju.

"Mnogi su obećali pomoć, ali još nije stigla nijedna uplata, pa bi se moglo desiti da zakasnimo sa  organizacijom montaže opreme, jer je rok kratak", rekao je Milisavljević i dodao da je u toku i procedura dobijanja neophodnih dozvola za prenos uređaja.

Uređaj je osmislila grupa od osmoro studenata uglavnom Eletrotehničkog, Mašinskog, Arhitektonskog i Fakulteta organizacionih nauka, a to idejno rješenje dobilo je više domaćih i međunarodnih priznanja.

Prvi javni solarni punjač mobilnih telefona postavljen je u Obrenovcu 14. oktobra prošle godine, a po riječima Milisavljevića, za 40 dana tu opremu koristilo je 10.000 ljudi.

Javni solarni punjač ima oblik drveta, sa stubom oko koga su postavljene klupe za sjedenje i stilizovanom nadstrešnicom od nerđajućeg čelika na kojoj je postavljen solarni panel.

Elektronska oprema svake večeri SMS porukom obaveštava konstruktore o broju korisnika mobilnih punjača, kao i o količini proizvedene i potrošene struje, objasnio je Milisavljević.

Prema njegovim riječima u Briselu bi trebalo da bude predstavljen novi, redizajnirani sistem, manjih dimenzija i jednostavniji za transport i instaliranje, ali će princip rada biti isti.

Predstavnici evropskih institucija koje organizuju tu manifestaciju nagovijestili da bi gradske vlasti Brisela mogle donijeti odluku da uređaj trajno ostane u evropskoj prijestonici, kazao je Milisavljević.

Manifestaciju posvećenu promociji obnovljivih izvora energije i energetskoj efikasnosti (The Sustainable Energy Europe Campaign) svake godine organizuje Evropska komisija.

Na ovogodišnjem konkursu učestvovale su uglavnom velike svjetske organizacije i kompanije, poput Tojote i Dženeral motorsa, a prema spisku učesnika, izum studenata iz Srbije biće jedini rad iz zemlje
koja nije članica Evropske unije, naveo je Milosavljević.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS