• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banjaluka u julu centar Linux svijeta!

Od 24. do 30. jula u Banjaluci će biti održana konferencije "DebConf11" o Open Source operativnom sistemu Linux.

 Banjaluka u julu centar Linux svijeta! Izvor: MONDO

Ovoj konferenciji prisustvovaće najeminentniji programeri i kompjuterski stručnjaci Linuxa na svijetu, a konferenciju, uz podršku Vlade RS, organizuje Adnan Hodžić, programer i razvijač Linux operativnog sistema.

"To će biti konferencija na kojoj će biti najeminentniji stručnjaci iz čitavog svijeta. Na svijetu nas ima oko hiljadu i mi ćemo razmijeniti iskustva u daljim mogućnostima za razvoj Linuxa. Biće tu i edukativnih programa, govora, predavanja i seminara. Sve će biti usmjereno na to u kom pravcu i kako dalje ići u razvoju Linuxa. Naravno, biće i drugih prezentacija", kaže Hodžić za "Nezavisne novine".

Hodžić je potvrdio da će konferenciji "DebConf11" prisustvovati i Mark Šatlvort, koji je postao poznat nakon što je postao drugi svemirski turista na svijetu.

"Šatlvort je bio razvijač Debian Linuxa, a sada je ključni čovjek i pokretač iza najpopularnije Linux distribucije Ubuntu, koja je isto tako bazirana na Debianu. Biće i mnogo drugih poznatih ljudi koji su na čelnim pozicijama u svjetskim firmama, kao što su 'Google', HP, 'Intel'. Naravno, važno je spomenuti da je temelj većine tih firmi baš Linux platforma. Svima nam je zajedičko to što se bavimo razvojem Linuxa. Banjaluka će u svakom slučaju biti centar svijeta u ovoj oblasti", kaže Hodžić.

Za organizovanje ovog skupa Banjaluka se kandidovala prije dvije godine, a konkurenti su bili grad Kvito iz Ekvadora i Minhen iz Njemačke.

Prednosti Linuxa u odnosu na konkurenciju su stabilnost, brzina i cijena. Radi se o sistemu koji je potpuno besplatan, za razliku od konkurentnih operativnih sistema, a  sigurnost je velika prednost, pa tako faktički nema virusa.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS