• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Facebook "zna" sve o djeci

Sve je veći broj djece koja koriste društvene mreže poput Facebooka, a da nisu svjesni rizika zbog otkrivanja privatnih informacija o sebi.

 Facebook "zna" sve o djeci Izvor: MONDO

"Sve veći broj djece je na društvenim mrežama na internetu, ali mnogi od njih ne preduzimaju sve mjere da bi se zaštitili", rekla je komesarka zadužena za nove tehnologije Neli Kroes.

Prema istraživanju koje je obuhvatilo 25.000 mladih iz 25 evropskih zemalja čiji su rezultati objavljeni u Briselu, 38 odsto djece između 9 i 12 godina ima profil na nekoj od društvenih mreža na internetu. Kada je riječ o djeci starosti između 13 i 16 godina taj broj raste čak na 77 odsto.

Četvrtina njih navodi da je njihov profil "javni" odnosno da su informacije sa njega dostupne bilo kome, a do njih je ponekad moguće doći preko običnog pretraživača. I svaki peti među njima navodi adresu stanovanja ili broj telefona. Opasnosti od zloupotrebe su veće što su djeca mlađa, upozoravaju iz Evropske komisije.

I dok 78 odsto mladih od 15 i 16 godina tvrde da znaju kako da zaštite svoje privatne podatke, to već nije slučaj polovine onih od 11 i 12 godina. "Ta djeca sama sebe stavljaju u situaciju koja može da im naškodi, jer su (u tom uzrastu) veoma osjetljiva", rekla je evropska komesarka.

Ona je pozvala sve društvene mreže da odmah uvedu izmjene u registrovanju profila maloljetnika kako one ne bi bile dostupne onima koje djeca nisu označili kao "prijatelje".

Dio društvenih mreža među kojima Facebook i Myspace, 2009. su potpisali dokument kojim se obavezuju da će preduzeti mjere za zaštitu maloljetnika.

Evropska komisija, međutim, navodi da "neke društvene mreže popularne među mladima u Evropi nisu potpisale taj dokument", a iz Komisije najavljuju i reviziju tog dokumenta.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS