• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svaki treći smartphone radi na Androidu

U prvom tromjesečju ove godine prodat je 101 milion smartphone modela, a 35 odsto ovih telefona pokreće Android operativni sistem.

 Svaki treći smartphone radi na Androidu Izvor: MONDO

Android, operativni sistem kompanije Google je u prvom tromjesečju ove godine zabilježio prisustvo u 35 odsto "pametnih" telefona prodatih tokom tog perioda, čime je potvrdio ulogu dominantnog operativnog sistema, objavio je istraživački kabinet "Kanalajz".

Procjenjuje se da je od ukupno 101 miliona smartphonova prodatih tokom prvog tromjesečja ove godine (rast od 83 odsto za godinu dana), njih 35,7 miliona imalo instaliran Android. Time je tom sistemu omogućen tržišni udio od 35 odsto i velika prednost u odnosu na najbližeg konkurenta, Symbian kompanije Nokia, koji ima tržišni udio od 24 odsto (prije godinu dana iznosio 39 odsto), prenijeli su francuski elektronski mediji.

Analitičari su zabilježili i da je u prvom tromjesečju najviše smartphone modela prodato u azijsko-pacifičkoj oblasti, čime je prvi put od 2007. godine premašena oblast Evrope, Bliskog istoka i Afrike.

Među proizvođačima smartphone modela, prvih pet mjesta zauzimaju Nokia, Apple, RIM (Research In Motion), Samsung i HTC, dok se LG nalazi na šestom mjestu, ispred Motorole.

Najviše smartphonova se i dalje prodaje u Americi, a Apple je tu lider među proizvođačima i ima tržišni udio od 31 odsto.

(Tanjug/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS